Opuštajuće avanture oceanima, realistične utrke formulaša, fantasy i nadrealno, horor, povijest, znanstvena fantastika i family friendly – sve nas to očekuje ovaj mjesec u još jednom pregledu nadolazećih igara u svibnju.

Endless Ocean Luminous

2. svibnja

NS

Zamislite Subnauticu bez napada panike u kojoj se možete opustiti kao u prekrasnoj igri Abzû samo u nešto realističnijem izdanju. To je Endless Ocean Luminous koji danas stiže na Nintendo Switch. Razvija ga Arika kao treće izdanje serijala Endless Ocean te prvi nastavak od Endless Ocean 2: Adventures of the Deep iz 2009. godine za Wii. Slično kao i u prethodnim nastavcima, ulazimo u ulogu ronioca dok istražujemo i dokumentiramo morski život. Dodatno, igra podržava online multiplayer pomoću kojeg je moguće roniti u grupi do 30 igrača.

Indika

2. svibnja

PC, PS5, XSX

Misteriozna igra ruskog studija Odd Meter i izdavača 11 bit nedavno je dobila datum izlaska, a igramo je 2. svibnja kad stigne na PC, PlayStation 5 i Xbox Series X|S. Narativna avantura iz trećeg lica prati mladu časnu sestru koja kreće na put samospoznaje kroz svijet u arthouse stilu. Ona nije sama već je prati sam vrag koji će služiti kao njezin suputnik.

V Rising

8. svibnja

PC

Fanovi vampira uskoro će zaigrati V Rising koji napokon izlazi iz faze Early Accessa. Ako je vjerovati fanovima koji su je 2022. godine hvalili da djeluje kao završeni proizvod, V Rising bi trebao biti sjajan i uglađen primjer survival RPG-a. U njemu se igrači bude u ulozi vampira koji skuplja materijale, izrađuje i nadograđuje svoju opremu te gradi dvorac koji mu služi kao dom. Zagriženi fanovi vampira možda će prepoznati jednog od likova iz serijala Castlevanije koji će nas pokušati skratiti za glavu. V Rising razvija studio Stunlock Studios, a izdaje Level Infinite koji su najavili da će verzija za PS5 stići naknadno.

Animal Well

9. svibnja

PC, PS5, NS

Metroidvania izdavačke kuće Bigmode koju je zajedno s partnericom osnovao poznati youtuber videogamedunkey stiže idući tjedan. Kao što je od prije poznato, ova mračna avantura u pikselastom stilu uključivat će istraživanje, preživljavanje, rješavanje zagonetki i skupljanje predmeta uz pomoć kojih ćemo “manipulirati svojim okruženjem na iznenađujuće i smislene načine”.

Little Kitty, Big City

9. svibnja

PC, XBO, XSX, NS

Debitantska igra američkog indie developera Double Dagger Studio na prošlomjesečnoj prezentaciji Nintendo Indie World dobila je datum izlaska gdje smo saznali da nećemo morati čekati dugo kako bismo je zaigrali. Igrač u Little Kitty, Big City upravlja crnim mačićem unutar mini-otvorenog svijeta, a cilj mu je pronaći put do kuće dok upoznaje brojne druge likove i upada u nevolje.

Homeworld 3

13. svibnja

PC

Nadolazeći RTS koji razvija Blackbird Interactive i izdaje Gearbox Publishing smješten je sto godina nakon događaja iz prva dva nastavka. Homeworld 3 može se pohvaliti opsežnom kampanjom, borbom temeljnom na balističkom 3D sustavu i novitetima kao što su masivne svemirske strukture za dodatni sloj taktiziranja, ističu autori. Igra će se doći s novim co-op modom koji će “spojiti Homeworldov RTS gameplay s roguelike strukturom”.

Ghost of Tsushima Director’s Cut

16. svibnja

PC

Nakon gotovo četiri godine na konzoli, Sony dovodi svoju samurajsku ekskluzivu na PC i to u proširenom izdanju Director’s Cut s kojim dolazi ekspanzija Iki Island. Predivni i kritički hvaljen Ghost of Tsushima donosi duh feudalnog Japana u kojem se suočavamo s izazovima koji nosi život samuraja – haiku, lisice, folklor, spektakularna borba i narativ stižu na PC ovaj mjesec. Director’s Cut je u PC izdanju optimiziran za ultra-široke monitore i tehnologije kao što su Nvidia DLSS i AMD FSR.

Lorelei and the Laser Eyes

16. svibnja

PC, NS

Još jedna igra čiji datum izlaska je predstavljen na Nintendovom Indie showcaseu stiže ovaj mjesec. Annapurna Interactive izdaje ovaj misteriozni puzzler koji razvija Simogo. U njemu igrač upravljaju ženom koja je pozvana da sudjeluje u projektu smještenom u stari europski hotel, a njezino se putovanje ubrzo pretvori u horor u kojem se suočava s više od raznolikih 100 zagonetki.

Senua’s Saga: Hellblade II

21. svibnja

PC, XSX

Nastavak popularne narativne avanture Hellblade: Senua’s Sacrifice iz 2017. godine isključivo u digitalnom izdanju dolazi na PC i Xbox. Ponovno ćemo svijet gledati kroz oči Senue koja pati od psihoze i suočiti se s opasnostima Islanda na kojem su Vikinzi porobili njezin narod, objašnjava  Ninja Theory i obećava jedinstveno auditivno te vizualno iskustvo gdje će veliku ulogu igrati binauralni i prostorni zvuk.

Paper Mario: The Thousand-Year Door

23. svibnja

NS

Paper Mario: The Thousand-Year Door remaster prati Marija i Princess Peach koji su u potrazi za mističnim blagom. Potom Princezu otme izvanzemaljska skupina X-Nauts, a Mario u klasičnoj akciji spašavanja dame u nevolji kreće pronaći blago i spasiti princezu. Originalno je izdan za GameCube 2004. godine, a uskoro će dobiti revitalizaciju na Switchu.

MultiVersus

28. svibnja

PC, PS4, PS5, XBO, XSX

Warner Brosova tabačina stiže u svojem punom izdanju kasnije ovaj mjesec i donosi puno osvježenja u pogledu poboljšanih vizuala i performansi zahvaljujući prelasku na Unreal Engine 5, ističe tim Player First Games.  Izdanje 1.0 također će uključivati podršku za cross-play ​​i cross-progression, te ​​novi PvE način.

F1 24

31. svibnja

PC, PS4, PS5, XBO, XSX

Na samom kraju svibnja fanovi utrka zaigrat će sedamnaesti nastavak u serijalu F1 koji razvija Codemasters. Novi F1 24 nudi nešto drukčiji način za karijeru što obilježava prvi veliki pomak u odnosu na 2016. godinu, novi dinamički sustav upravljanja koji se prenosi iz EA Sports WRC. Neki od noviteta koji će biti uključeni u igru ove godine su novi sustav fizike ovjesa, ažurirani model guma, poboljšana aerodinamika, nove postavke kontrola i još puno toga.