Kontroverze i vijesti o loot boxovima kao formi kockanja pune gaming medije već mjesecima, a brojni veliki AAA studiji našli su se u tome periodu na meti zakona i pravosuđa država kao što su Havaji, Njemačka, Belgija i Nizozemska. Belgijsko ministarstvo pravosuđa i Belgijska Gaming Komisija (BGC) tako su još u travnju doista i izglasali zabranu loot boxova, a na listi igara koje će morati u Belgiji izbaciti kupovne loot boxove našao se i Blizzardov megahit Overwatch.

Iako je još u prosincu prošle godine Mike Morhaime – čelnik Blizzarda i jedan od osnivača kompanije – na BlizzConu 2017 izjavio kako loot boxovi u Overwatchu nisu dio ove čitave kontroverze i ne vidi u njima ništa sporno, ipak su se njihovi kupovni loot boxovi četiri mjeseca kasnije našli na popisu onih koje Belgija smatra kockanjem i želi zabraniti. Dakako, osim Overwatcha, isto će se dogoditi i s Blizzardovom igrom Heroes of the Storm. O svemu tome Blizzard se sada oglasio putem službenog Overwatch foruma.

Iako smo mi u Blizzardu bili iznenađeni ovom odlukom i ne dijelimo isto mišljenje, odlučili smo poštovati njihovu interpretaciju Belgijskoga zakona. Stoga, nemamo izbora nego implementirati mjere koje će igrače Overwatcha i Heroes of the Storma smještene u Belgiji spriječiti da kupuju in-game loot boxove i loot chestove pravim novcem i gemovima”  – stoji u službenom priopćenju Blizzarda.

Kako ne bi bilo zabune, također su naglasili da će Belgijski igrači u obje igre i dalje moći “zaraditi” loot boxove i loot chestove na isti način kao i dosada – igranjem i levelanjem, te imati pristup čitavom in-game sadržaju koji proizlazi iz loot boxova i chestova, ali sama kupnja pravim novcem bit će ukinuta. “Također, ostajemo otvoreni za daljnje diskusije s Belgijskom Gaming Komisijom i Ministartvom pravosuđa o ovoj temi“, zaključili su iz Blizzarda u službenom priopćenju.

Kada će točno Blizzard za igrače u Belgiji ukloniti kupovne loot boxove iz Overwatcha i Heroes of the Storma, nije još točno objavljeno, ali naglasili su kako će to biti “ubrzo“.