Microsoftova i Xboxova online mrežna usluga, već 18 godina poznata kao Xbox Live, od jučer ima novo ime te je službeno rebrendirana u Xbox Network.

Usluga je originalno zaživjela još u studenom 2002. godine i to na originalnoj prvoj konzoli Xbox, a kako Microsoftov glasnogovornik potvrđuje za portal The Verge, ovo rebrendiranje i promjena imena u Xbox Network doneseno je isključivo kako bi se usluga od sada pa nadalje napokon razlikovala od pretplatničkog servisa Xbox Live Gold, koji je potreban za igranje multiplayer igara.

Potvrđeno je i da, osim novog imena, nema nikakvih drugih promjena u samoj usluzi Xbox Network, već ostaje takva kakva jest te samo pod novim imenom i dalje podrazumijeva temeljnu Xboxovu online uslugu i uključuje cjelokupnu infrastrukturu vezanu uz Xbox.

Microsoft je tijekom posljednjih 18 godina u više navrata mijenjao imena svojih usluga, ali sve one uvijek su spadale pod krovni Xbox Live, dok će ova promjena napokon smanjiti zbrku, barem kad se radi o zasebnoj usluzi Xbox Live Gold za pristup multiplayeru. Otkuda onda uopće čitava zbrka, pitate se?

Radi se o tome da je Xbox Live inicijalno 2002. godine i nastao kao usluga za igranje online multiplayer igara (kao što je Halo 2), dok se godinama kasnije to zasebno svojstvo usluge preselilo u premium pretplatu Xbox Live Gold za pristup mrežnoj multiplayer komponenti i serverima online igara, a Xbox Live je ostao kao krovno ime Microsoftovih ostalih online usluga.

Promjena imena krovne usluge u Xbox Network očigledno sugerira i da će Xbox Live Gold nastaviti postojati kao zasebni entitet, unatoč eksponencijalnom rastu usluge Xbox Game Pass i Game Pass Ultimate koja već sama po sebi objedinjuje i Game Pass i Live Gold te omogućuje igranje multiplayer igara.

Microsoft se ispričao, Xbox Live Gold ipak ne poskupljuje

Podsjećamo, Microsoft je još u kolovozu prošle godine u svojim uvjetima korištenja usluga sitnim slovima već nagovijestio da će Xbox Live mijenjati ime. Mnogi su tada pomislili da će se Xbox Live Gold tada napokon ugasiti, no u siječnju ove godine kompanija je gotovo izazvala fijasko i prvo najavila da će pretplata na Xbox Live Gold iznenada poskupjeti za nekoliko dolara.

Čitavi internet je poludio, pa je Microsoft dan nakon toga poslao ispriku i obećao da Xbox Live Gold ipak zadržava staru cijenu, a uz to su najavili kako usluga više neće biti potrebna za igranje free-to-play multiplayer igara, već samo onih koje se plaćaju.