Valveov handheld mini gaming PC Steam Deck vani je već neko vrijeme. Iako su mišljenja zasad još relativno podijeljena, nedvojbeno je da se radi o pravom malom čudu od tehnologije. U ovom trenutku za njega je verificirano više od tisuću igara koje besprijekorno rade u pokretu, a s vremenom će ih biti samo još više. No uz to na Steam Deck stižu i druge unaprijed obećane usluge, kao što su Xbox Cloud Gaming i Microsoftova odlična pretplata Game Pass.

Tako je tijekom vikenda putem Microsoftove službene stranice potvrđeno i da novo Linux beta testiranje poznatog browsera Microsoft Edge od sada omogućuje pokretanje usluge Xbox Cloud Gaming, a time i streamanje poveće baze igara putem pretplate na Game Pass, što je fenomenalan dodatak igara koje igrači mogu igrati na Steam Decku. Na gore podijeljenom linku službene objave dostupne su i upute kako pristupiti usluzi beta testa za Microsoft Edge te doslovno putem internetskog preglednika na Steam Decku igrati igre s Game Passa.

Steam Deck bez problema vrti Xbox igre putem xClouda, kaže šef Xboxa

Između ostaloga, Microsoft u postupku preporuča da na Steam Deck za početak spojite miš i tipkovnicu ili da pomoću funkcionalnosti STEAM+X koristite digitalnu touchpad tipkovnicu i trackpadove umjesto miša ako prave ne želite spajati, s obzirom na to da ćete trebati “tipkati” kako biste pristupili usluzi. Sami proces dosta je jednostavan i čini se da šef Xboxa Phil Spencer zaista nije lagao kad je u kolovozu prošle godine javno ustvrdio da Steam Deck sasvim solidno vrti Xbox igre putem xClouda.

Uz činjenicu da je za Steam Deck putem same platforme Steam već dostupan i verificiran čitav niz igara iz obitelji Xbox Game Studios kao što su Bethesdine igre DOOM Eternal, Dishonored, Deathloop, Prey, Evil Within i druge Microsoftove first-party igre kao što su Psychonauts 2, Hellbade: Senua’s Sacrifice, Fallout 3 i gomila drugih, mogućnost cloud streamanja igara putem Game Passa kroz beta test Microsoft Edgea sjajan je dodatak ukoliko već imate ili ćete tek nabaviti pretplatu na Game Pass bez da zasebno kupujete na stotine igara dostupnih kroz tu pretplatu.

Naravno, na Steam Decku verificirana je i gomila igara drugih studija i izdavača. Na listu koja se stalno ažurira (i koju možete pratiti na ovom linku) nedavno je dodan i Elden Ring te igre kao što su Sekiro: Shadows Die Twice, Apex Legends, NBA 2K22, Stardew Valley, God of War, Horizon Zero Dawn, Dark Souls 3, No Man’s Sky, Life is Strange: True Colors, Cuphead, Devil May Cry 5, Terraria, Valheim itd. Uz sve to dodajmo i činjenicu da su i brojne druge igre zapravo “igrive”, iako još nisu službeno verificirane, a samo neke od njih su A Way Out, It Takes Two, serijal Battlefield, Fallout 4, Forza Horizon 4 i 5, Quantum Break, Sea of Thieves, State of Decay i mnoge druge.