Još uvijek razmišljate o tome hoće li Valveov hibridni handheld mini PC Steam Deck biti dobar i isplativ gadget i kakvoga smisla uopće ima? Šef Xboxa misli da nemate o čemu brinuti, još manje ako ste korisnik Xboxovih usluga.

Osim što već neko vrijeme znamo da će Steam Deck biti prava mala i snažna PC mašina koja će u vašim rukama vrtjeti gotovo sve PC igre sa Steama (uključujući i najnovije snažne AAA naslove), znamo i da ćemo njegov operativni sustav SteamOS moći obrisati i instalirati Windowse, a time i niz drugih usluga, pa čak i druge launchere poput Epic Games Storea.

Sad kad smo to rekli, poznato je već nekoliko dana da se šef Xboxa Phil Spencer tijekom prošlotjedne posjete Valveu dočepao svog ranog primjerka Steam Decka te da ga je testirao posljednjih nekoliko dana. O svom iskustvu podijelio je par informacija putem twittera.

Naravno, Spencerovo osobno iskustvo o igranju u pokretu, veličini ekrana i kontrolama Steam Decka zanimljiva je informacija kad ga promatramo kao šefa konzolaškog zelenog tabora, no već je dugo jasno da nova generacija Xboxa fokus stavlja na spajanje PC i konzolaškog gaminga.

Zato je posljednji dio tweeta najvažniji, jer osim hajpanja Xboxovih first-party igara i ekskluziva Halo i Age of Empires IV, Spencer je napravio interesantan promotivni potez i zainteresiranim kupcima Steam Decka, ali istovremeno i igračima Xboxa – potvrdio da će xCloud funkcionirati sasvim u redu na Steam Decku kao mini PC-ju te da će Valveov mini gaming PC biti ok mjesto za igranje Xbox igara u pokretu.

Velika je to stvar, jer naglasak stavlja na pretplatu Xbox Game Pass Ultimate, u sklopu koje je xCloud i dostupan bez dodatne naknade. Steam Deckova mogućnost pokretanja drugih sustava otvara vrata za brojne gaming usluge i iskustva, kao što je i Microsoftova streaming gaming usluga xCloud, a putem nje igračima je na PC-ju i mobilnim uređajima kroz pretplatu na Xbox Game Pass Ultimate dostupno nekoliko stotina third-party Xbox igara, kao i sve Xbox ekskluzive.

Ne znamo za vas, ali nama zvuči kao da Steam Deck ipak neće biti prolazna stvar koja će se samo pojaviti i nestati (kao Valveov Steam Machines – hibrid PC-ja i kućne konzole), već da će zaista imati što za ponuditi. Više o Steam Decku pisali smo u izvještaju koji ćete moći pročitati u idućem broju časopisa Reboot, koji samo što nije stigao na kioske.