Mass Effect: Andromeda u posljednje vrijeme je pobrao puno publiciteta, i to ne baš pozitivnog. Prvo se prigovaralo zbog loše izvedenih animacija i općenitih tehničkih poteškoća, te nekih aspekata priče koji su općenito razočarali fanove.

BioWare je izgleda poslušao gomilu i kao odgovor na feedback fanova najavljen je patch za Mass Effect: Andromeda koji će srediti neke vizualne problemčiće, ali i koji je uspio poškakljati našu maštu o onome što nas još čeka.

Ako vas zanimaju svi detalji zakrpe 1.05, pročitajte ih ovdje. Uglavnom su tehničke prirode i radi se o ubijanju buba i bubica, ali neke valja istaknuti. Recimo, nama su posebno zapele za oko dvije stvari: poboljšana logika u razvoju veza između likova i njihovim pričama, te poboljšana sinkronizacija i izrazi lica likova za vrijeme razgovora.

Zakrpa 1.05 u igru će biti ubačena u četvrtak, a osim ovih natuknica, BioWare je natuknuo i neke ozbiljnije promjene što se tiče priče, uključujući i “poboljšanja kod opcija za romansu s muškim likovima za Scotta Rydera”. Naime, prošli mjesec neki fanovi izrazili su nezadovoljstvo “razočaravajuće napisanim” homoseksualnim romansama, kao što prenosi Kotaku.

U postu kriptičnog (ali obećavajućeg) naziva Put pred nama, BioWare je predložio još neke izmjene. Među njima se nalazi više opcija kod kreiranja lika i poboljšanje izgleda likova općenito, kontinuirana poboljšanja animacija, te promjene u razgovorima s Hainly Abrams.

Nisu spoileri, obećajemo – ako niste znali, Hainly Abrams je transrodni lik koji odmah po upoznavanju Rydera njemu/njoj kaže ime koje je koristila prije nego što je odlučila živjeti kao žena, što su neki igrači smatrali lošom karakterizacijom života trans osobe, obzirom da stvarni ljudi vrlo rijetko potpunim strancima otkrivaju nešto toliko osobno kao svoje “mrtvo ime”.

BioWare je već dulje vrijeme poznat kao studio koji se izuzetno trudi biti inkluzivan što se tiče zastupljivanja svih rodova i seksualnosti u svojim igrama, tako da su mnogi LGBT fanovi ostali razočarani nekim kreativnim odlukama u Mass Effect: Andromedi. Oko igre se digla povelika kontroverza u nekim kutcima interneta, i zbog toga i zato što su se neki našli pozvanima dizati hajku protiv jedne developerice, okrivivši je za sve probleme Mass Effect: Andromede. To je došlo do te mjere da je BioWare morao izdati službenu izjavu u kojoj su objasnili kako developerica nije voditeljica projekta, te kako “napadanje osoba, bez obzira na to koliko su oni uključeni u projekt, nikada nije prihvatljivo”.

Nadamo se da će ovom zakrpom, i svim naknadnim, Mass Effect: Andromeda barem malo sa sebe skinuti sav loš publicitet koji je prikupio u tjednima prije izlaska.

A o tome što Reboot misli o igri čitat ćete u sljedećem broju časopisa.