Punih 13 godina prošlo je od izlaska igre Half-Life 2: Episode 2, a Valve je jučer na tržište napokon izbacio Half-Life: Alyx – potpuno novi prequel nastavak serijala, iako specifično i isključivo za VR uređaje. Sudeći prema brojnim dojmovima, ovo je igra koja je konačno pomaknula granice onoga što je moguće izvesti u VR-u, no uvijek ostaje ono vječno pitanje: kad ćemo zaigrati punokrvni nastavak koji neće biti za VR, odnosno, kada stiže Half-Life 3.

Još početkom ovoga mjeseca pisali smo o tome kako je Valveov game dizajner Robin Walker u intervjuu za portal Game Informer dao naslutiti da studio definitivno želi nastaviti raditi na novim nastavcima serijala Half-Life, a danas stiže vijest da na idući nastavak gotovo sigurno nećemo opet morati čekati punih 13 godina. Informacija je to koju je ponovno iznio Valveov Robin Walker, ovoga puta u intervjuu za portal Polygon. Walker je, između ostaloga, u intervjuu istaknuo da serijal Half-Life definitivno ima budućnost te je objasnio zašto im je trebalo ovako dugo da naprave novu igru Half-Life.

S obzirom da i sami studio zna koliki je zapravo ogromni utjecaj Half-Life 2 imao na čitavu gaming industriju i budućnost razvoja igara u brojnim aspektima, najteži zadatak bio je smisliti što bi novo i inovativno uopće mogli ponuditi i kako uopće započeti rad na nastavku od kojega se očekuje tako puno. Tako je objasnio i da je Half-Life: Alyx prvenstveno stvoren kao Valveov petnaestominutni VR prototip koji se testerima toliko svidio da su na njega potrošili i do čak 45 minuta istražujući svaki kutak svijeta. 

Tako su iz Valvea znali što im je dalje činiti i da konačno imaju pred sobom Half-Life igru koju mogu dovršiti, a to je na kraju postao Half-Life: Alyx. Govoreći, pak, o budućnosti serijala, Walker ističe da je svijet Half-Lifea toliko širok da može ići u više različitih smjerova. Samu odluku o tome kamo će studio dalje krenuti s time, ističe Walker, Valve još nije donio s obzirom da su doslovno tek završili rad na Alyxu i lansirali igru. Stoga su s novim planovima voljni dati si barem, citiramo, “tjedan dana” oduška nakon izlaska Alyxa. 🙂

Pri kraju intervjua Walker poentira kako je, nastavno na Half-Life: Alyx i činjenicu da je studio izrazito zadovoljan s onime što su s igrom postigli, ekipa iz Valvea generalno napokon spremna nastaviti graditi Half-Life, iako u ovome trenutku ne znaju u kojem će ih to smjeru odvesti, te da se nada kako će zaista uskoro nastaviti rad na tom univerzumu. “Mislim da neće biti novih 13 godina do idućeg nastavka“, zaključuje Walker. Čitavi intervju koji je objavio portal Polygon pročitajte na ovome linku.