GamesIndustry.biz, najutjecajniji portal koji se bavi i prati događaje u industriji videoigara, pod pokroviteljstvom Unreal Enginea odlučio je sastaviti listu 100 Game Changera koji su svojim radom učinili games industry – boljom. Ova godina je bila izazovna za sve koji su na neki način uključeni i rade u industriji videoigara – od samih developera i razvojnih timova koji su se morali suočiti s novim modelom rada do organizatora velikih i malih evenata koji su pokušali pronaći nove načine za prikazivanje zanimljivog gaming sadržaja mnogobrojnoj svjetskoj publici. 

Na GI-ovoj listi 100 Game Changera nalaze se pojedinci i organizacije koji su industriju videoigara učinili pristupačnijom, raznovrsnijom, koji su skretali pozornost na nova tržišta te države i regije u kojima se skrivaju talentirani developeri – ukratko, svi oni koji su našu industriju činili boljim mjestom za sve koji rade i stvaraju u njoj. 

I zato nam je iznimno drago i toplo oko srca što se naš CEO Damir Đurović našao na GI Bizovoj listi ljudi koji su industriju videoigara učinili boljom – tim više jer je iza svih nas jedna izazovna i teška godina. Osim što je ovo još jedno u nizu priznanja za Damira, koji je 2019. osvojio devcom HERO award za svoj doprinos games industriji, isto tako je veliko priznanje za cjelokupni Rebootov tim ali i domaću gamedev scenu. 

Prije deset godina domaća gamedev scena imala je otprilike 100 profesionalaca koji su bili raštrkani u malom broju razvojnih timova dok je danas situacija puno raznovrsnija i bolja – otprilike 1,500 kreatora videoigara koji se rade u 60-tak razvojnih studija diljem Hrvatske. Za podizanje vidljivosti domaće industrije zaslužna je jedna od najjačih europskih i svjetskih games industry i game business konferencija – Reboot Develop Blue. Đurović je za GI Biz rekao kako je prvotni cilj bio kroz medije, konferencije ali i kroz udruge i stvaranje zajednice povezati regionalnu industriju videoigara kako bi prepoznala vlastiti potencijal te razvijala suradnji s krajnjim ciljem pronalaska zajedničkog glasa s kojim se može predstaviti svijetu. 

“To je bila jedna strana novčića. Druga je bila moja osobna misija da, što je god više moguće, poguram domaću i regionalnu scenu kako bi dobila priznanje koje zaslužuje, ali koje u tom trenutku nije imala”, rekao je Đurović. 

No, osim Reboot Developa Blue u Dubrovniku, Damir je istaknuo i značaj Reboot InfoGamera i 90,000 posjetitelja koji prođu jednim od najvećih europskih gaming sajmova i evenata. “InfoGamer smo koristili kako bi dobili fokus mainstream medija i šire javnosti, no također je bio odličan način da privučemo pažnju Vlade na domaću industriju videoigara.”, rekao je Đurović. “Radi se o događaju koji je značajno poboljšao i promijenio percepciju javnosti o videoigrama kao mediju u Hrvatskoj, no isto tako i kako se radi o velikoj i rastućoj grani industrije.”, zaključio je Damir. 

Damir je GI Bizu također rekao koliko je 2020. godina bila zahtjevna i nemilosrdna za tim koji se primarno bavi organiziranjem evenata i medijima. “Jedan od najboljih načina na koji se možemo podržati je fokus na boljim i većim eventovima u budućnosti što naravno zahtijeva financijsku potporu kroz sponzorstva i veliki broj posjetitelja.”

Iako zbog pandemije i situacije u svijetu ove godine nismo bili u mogućnosti održati Reboot InfoGamer 2020 te Reboot Develop Blue i Red – nismo mogli završiti godinu bez održanog eventa stoga smo nedavno održali prvi (ali ne i jedini) Reboot Online Games Week powered by A1  u kojem smo u tri zasebna streaming studija ponudili više od 210 sati jedinstvenog sadržaja koji je pokrio sve od core gaminga, industrije videoigara do esportsa. Uspjeh ROGW-a bio je toliki da smo već po završetku prvog izdanja ovog eventa znali da je ovo tek početak, a iduće godine vraćamo se u dobro poznatom paketu sajmova i games showsa, najboljih konferencija i još mnogo toga. Game changerski.