Iako je od Microsoftove kupnje Bethesde prošlo mjesec dana, taj najskuplji “transfer” u povijesti gaming industrije i danas je aktualna tema. I dok se mnogi pitaju znači li to da će svi budući nastavci Bethesdinih igara (DOOM, Fallout, Wolfenstein, Dishonored itd.) biti ekskluzive za Xbox, šef Bethesde i direktor serijala The Elder Scrolls Todd Howard tvrdi kako ne može zamisliti” da nastavak The Elder Scrolls VI ne izađe na više različitih platformi.

Vijest o tome prenosi portal GamesIndustry.biz u velikom intervjuu sa šefom Bethesde. Dakako, Howard nije ni potvrdio niti opovrgnuo hoće li nasljednik Skyrima zaista biti ekskluziva za Xbox Series X, ističući da bilo kakvi pregovori o tome još uvijek nisu finalizirani, no sugerirao je da će Bethesda i dalje imati kontrolu nad time koje će igre izbacivati na koje platforme.

Ta informacija u potpunosti je u skladu s onime što je prošloga mjeseca već istaknuo i šef Xboxa Phil Spencer, kada je obrazložio da će Bethesda imati mogućnost odabira te da će odabir platformi za nadolazeće Bethesdine igre ovisiti od slučaja do slučaja. Također, Bethesda će službeno postati vlasništvo Microsofta tek iduće godine, stoga su mnogi pregovori i ideje još uvijek u zraku, navodi Howard.

U kontekstu mogućnosti da novi The Elder Scrolls ipak bude nekakva ekskluziva za Xbox, pa čak i vremenska, Howard ističe povijesne primjere kada su Bethesda i Microsoft imali partnersku i ekskluzivnu suradnju na tom serijalu i svakom prethodnom nastavku, pa je tako “Morrowind praktički bio Xbox ekskluziva, Oblivion je dugo bio vremenska ekskluziva, a DLC dodaci za Skyrim također su dugo vremena bili ekskluzive za Xbox”.

Odlučit ćemo što ima najboljeg smisla za našu publiku kad vrijeme za to dođe, a danas zaista ne mogu predvidjeti kako to izgleda“, zaključio je Howard, prethodno se dotičući činjenice da je, primjerice, Skyrim stekao milijunsku sljedbu fanova baš zato što je kasnije zaživio na apsolutno svim postojećim platformama.

Hoće li, stoga, idući The Elder Scrolls VI biti ekskluziva za Xbox Series X (i PC) ili će ipak doći i na PlayStation i na Nintendo Switch te potencijalne nove konzole koje će tek izaći u budućnosti, ostaje za vidjeti. Što je još sve Todd Howard podijelio u velikom intervjuu za GamesIndustry.biz, kako o Microsoftovoj kupnji Bethesde, tako i o cloud gamingu, Game Passu i mnogim drugim stvarima, saznajte na ovome linku.