U  potpuno neočekivanim današnjim vijestima stiže informacija da Microsoft postaje vlasnik izdavačke kompanije Bethesda, jednog od najvećih izdavača današnjice, pod čijim okriljem smo igrali igre i serijale kao što su The Elder Scrolls, Fallout, DOOM, Wolfenstein, Dishonored i mnoge druge.

Microsoft je vijest o kupnji Bethesde objavio putem svoga službenog bloga, ističući kako su kupnjom Bethesdine krovne kompanije ZeniMax Media u obitelj Xbox sada prihvatili neke od najprominentnijih razvojnih studija kao što su Bethesda Softworks, Bethesda Game Studios, id Software, ZeniMax Online Studios, Arkane, MachineGames, Tango Gameworks, Alpha Dog i Roundhouse Studios. Dakako, ova ogromna i jedna od najznačajnijih kupnji u posljednjih nekoliko godina znači da će neke od najvećih franšiza i serijala igara od sada biti direktno vlasništvo Microsofta, koji  će imati potpuno pravo njihove nastavke izbacivati ekskluzivno za svoju konzolu Xbox.

Bethesda

Neki od najpoznatijih serijala postaju ekskluzivno vlasništvo Microsofta i dio obitelji Xbox

Također, podsjećamo i da je poznati razvojni studio Obsidian Entertainment (zaslužan za Fallout: New Vegas, prema mnogima najbolju igru u Bethesdinom serijalu) još od studenog 2018. godine također pod Microsoftom, te je ovo svojevrsno ujedinjenje i ponovno okupljanje Bethesde i Obsidiana pod istim krovom.

Osim što će biti interesantno vidjeti što će nam Microsoft donijeti u budućnosti Xboxa i budućnosti gaminga općenito (s obzirom da sada raspolažu čitavim nizom odličnih studija i serijala te zaista velikih IP-ova), Microsoft  je u novoj objavi o kupnji Bethesde istaknuo i da će neke od najpoznatijih Bethesdinih franšiza doći na pretplatu Xbox Game Pass za konzole i PC. Pouzdano znamo da Bethesdina igra Starfield zasigurno sada dolazi na PC i Xbox, a sa sigurnošću možemo reći da je s ovim jednim potezom Microsoft učinio izrazito puno za budućnost Xboxa te da će zaista imati što za ponuditi u kontekstu igara i ekskluziva kroz dugi niz godina.

Kompletnu službenu objavu Microsofta o kupnji kompanije ZeniMax Media i Bethesde pročitajte u službenoj objavi na ovome linku.