Iz Microsofta su jučer objavili kako namjeravaju ugasiti Project Spark. Ako za njega prije niste čuli, radi se o jednostavnom, ali moćnom alatu za stvaranje igara koji je objavljen za PC i Xbox One. Project Spark je originalno bio dostupan s mikrotransakcijama, ali od kraja prošle godine je free-to-play.

Od jučer se Project Spark ne može skinuti niti na jednoj platformi na kojoj je do sada bio dostupan, a njegove online usluge bit će isključene nakon 12. kolovoza. Ako ste developer i želite spasiti ono što ste do sada napravili, morate sve skinuti sa servera do tog datuma.

“Kada je Project Spark prošlu jesen izašao iz aktivnog razvoja, velik broj članova našeg tima prešao je na druge projekte unutar Microsoft Studiosa. Iako to znači da u Microsoftu nitko nije otpušten, to također znači da jednostavno više nije izvedivo nastaviti s radom iza kulisa i izdavanjem bug fixeva i nadogradnji koji bi održali Project Spark živim. Zato smo donijeli ovu tešku odluku,” napisao je community manager Thomas Gratz u blog postu u kojemu je objavljeno da se Project Spark gasi.

Onima koji su kupili i aktivirali Project Spark nakon 5. listopada 2015. bit će vraćen novac u obliku store credita za Xbox Live korisničke račune.

Ako vas zanima kako je Project Spark funkcionirao, pogledajte ovu prezentaciju koju je na GDC-u Next 2013. održao Microsoftov Soren Hannibal.

Ipak, ovo nije kraj besplatnog razvoja igara uz malu pomoć od Microsofta, barem što se Xboxa One tiče. Kao što smo već pisali, uskoro će svim vlasnicima Xboxa One biti omogućeno da besplatno pretvore svoju konzolu u dev kit.