The Callisto Protocol, spiritualni nasljednik Dead Spacea na kojemu radi tvorac tog kultnog horor serijala Glen Schofield sa svojim novim timom Striking Distance Studios pod korporacijom Krafton (vlasnicima PUBG-a) ovih dana je često u vijestima zahvaljujući premijernim informacijama portala Game Informer koji je dobio ekskluzivu za izbacivanje novosti. Tako smo prije nekoliko dana saznali da igra više nije vezana uz PUBG iako je prvo nastala kao narativna PUBG futuristička horor igra.

No na sinoćnjem Sonyjevom eventu State of Play stigao je tako i premijerni gameplay trailer koji je ujedno otkrio i da The Callisto Protocol izlazi 2. prosinca kada stiže na PC, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One i Xbox Series X|S. Sada smo napokon vidjeli nekoliko isječaka iz same igre te možemo ukratko zaključiti da će Shofieldova nova igra u principu djelovati kao novi i nabrijaniji te potencijalno znatno strašniji Dead Space. Jabuka ne pada daleko od stabla, a Schofield ovih dana i ističe da ne pokušava nanovo izmisliti kotač, već se uhvatio onoga što najbolje zna, pa tako krade sam od sebe i nadograđuje na ono što je prethodno uspješno napravio.

Ne znamo za vas, ali nama premijerni gameplay ponovno potvrđuje da je The Callisto Protocol stvarno nabrijaniji Dead Space, što smo nekako i očekivali još od premijerne najave igre

Osim što smo poprilično nabrijani, pomalo smo i zbunjeni činjenicom da ćemo spiritualni nasljednik Dead Spacea igrati samo mjesec i kusur dana prije nego EA i njihov studio Motive na tržište 27. siječnja 2023. izbace Dead Space Remake. Bit će interesantno vidjeti kako će se za pozornost fanova u jako kratkom vremenskom razmaku boriti ove dvije igre, a mi ćemo se prema premijernom gameplay traileru u igri The Callisto Protocol protiv novih vanzemaljskih čudovišta Biophage boriti jedinstvenom kombinacijom melee i vatrenog oružja – alatima koji su slični, ali opet značajno drugačiji od Dead Spacea.

Primjerice, na raspolaganju ćemo imati palicu za omamljivanje s električnim nabojem, ali i jedinstveno novo gravitacijsko oružje zvano GRP (koje opet podsjeća na Dead Space i sposobnost Stasis za usporavanje neprijatelja). U popratnom PlayStation blogu direktor igre Glen Schofield objašnjava i da će ovo biti zaista jedinstveno atmosferično horor iskustvo koje u žanr survival horora donosi brojne novosti i next-gen značajke.

Tako Schofield kaže da je smislio proces koji u njegovu studiju zovu “Horror Engineering” za stvaranje jedinstvenih načina zastrašivanja igrača. Igra će, pak, na PlayStationu 5 koristiti i napredne značajke kontrolera DualSense i njegovih haptičkih podražaja te 3D Audio za akustični ray tracing koji će nam projicirati zastrašujuće zvukove čudovišta na nove i inovativne načine.

Premijerni gameplay za The Callisto Protocol obavezno pogledajte u videu podijeljenjom iznad u tekstu. Više detalja o igri pročitajte u novom PlayStation blogu, a za kraj ističemo i još jednu novost: igra 2. prosinca 2022. godine osim za PC, PlayStation 5 i Xbox Series X|S dolazi i na stare konzole PlayStation 4 i Xbox One.