Kada imate proizvod koji ljudi koriste dok se ne raspadne, možete biti ponosni. Nažalost, takav uspjeh donosi i neke brige. Kako napraviti bolju, noviju verziju proizvoda ako svi tvrde da je postojeća verzija najbolja? Odgovor je jednostavan: nemojte ništa mijenjati, samo poboljšajte interne komponente. Sensei Ten je redizajn popularnog miša koji je od 2009. naovamo postao standardni izbor profesionalaca, pogotovo onih koji svoj kruh zarađuju u CS:GO. Ime “Ten” je stoga oznaka desete obljetnice originala, a ne naznaka da je riječ o desetoj iteraciji ili deset puta boljem proizvoda u odnosu na prethodnika. Poboljšanja su primjetna, ali definitivno ne na prvi pogled.

PREPOZNATLJIV DIZAJN Potpuno je isti kao i u izvorniku, samo su materijali malo promijenjeni

Niski profil

Ako nikada niste primili Sensei u ruku, moramo vas upozoriti prije nego što odletite do najbliže trgovine. Nova verzija, kao i ona prethodna, zapravo je specijalizirani proizvod namijenjen za optimalne performanse u igrama. Samo zato što profesionalni igrači Counterstrikea obožavaju ovaj miš ne znači da je idealan za svačije potrebe. Bolidi Formule 1 su fantastična stvorenja vrhunskih inženjera, ali to ne znači da su idealna vozila za svakodnevni prijevoz punice do šoping-centra. Simetrični, minimalistički dizajn znači da je jednako funkcionalan za ljevake i dešnjake, ali nema nekih posebnih ergonomskih dodataka. Težina je fiksna i ne može se mijenjati, no to je logično s obzirom na to da je čitav uređaj dizajniran na vrlo precizan način kako bi replicirao sve ono što su profesionalci cijenili kod originala iz 2009. godine.

Redizajn jednog od najpopularnijih miševa u povijesti gaminga dokazuje da je prava ljepota ona unutarnja


Jedini detalj dizajna koji nam se nije činio u skladu s relativno visokom cijenom je plastična ploča na dnu uređaja. Poluprozirna plastika se ne čini pretjerano čvrstom i debelom pa se brinemo da bi mogla biti oštećena prilikom nezgodnog pada ili gnječenja u torbi. Srećom, ta potencijalna ranjivost neće biti nikakav problem ako ga samo držite na stolu. Kad smo već kod držanja, niski profil i dužina miša najbolje su prilagođeni za one koji vole nasloniti čitav dlan na njega, čime se maksimizira učinak teksture nalik na gumu koja umanjuje klizanje ruke. Takozvani claw grip nije neugodan, ali očito ne daje optimalan osjećaj kontrole s obzirom na zaobljeni i plošni dizajn uređaja. Makro tipke s lijeve i desne strane su korisne, ali su simetrično pozicionirane s obje strane strane pa je moguće da ćete ih povremeno nehotice pritisnuti.

RGB SVJETLA Mogu se programirati kroz posebni softver, kao i sve tipke na mišu

Napredak tehnike

Prave novosti ovoga miša nalaze se ispod plastičnog okvira. Novi senzor nije samo poboljšan u smislu preciznosti nego i s nekoliko drugih inovacija. Takozvani TrueMove Pro senzor trebao bi raditi razne impresivne stvari. Neovisno o podlozi, senzor bi trebao biti jednako točan i brz, a dizanje miša s podloge ne bi trebalo uzrokovati gubitak preciznosti. Kada smo to testirali u praksi, zaključili smo da to doista i funkcionira… donekle. Različite podloge ne uzrokuju primjetnu razliku u preciznosti, sve dok stvarno koristite konvencionalnu podlogu za miš. Papiri, površine stolova, bedra, nasloni stolaca i slične improvizirane podloge uzrokovat će jednake probleme kao i svakom drugom mišu, ali priznat ćemo da je to varanje. Dizanje miša nekoliko milimetara s površine doista neće uzrokovati gubitak kontakta i to je stvarno korisno u vrlo napetim situacijama kada morate brzo trzati rukom, ali to je funkcionalnost koju smo vidjeli i na drugim, ekstravagantnijim uređajima u istom cjenovnom rangu.

Sensei je Ferrari miševa. Velika reputacija, cijena i performanse, ali samo ako ga znate koristiti


Što se tiče preciznosti, na kutiji i u promidžbenim materijalima razbacuju se cifre poput 18.000 CPI i 50 G ubrzanje. U praksi vjerojatno nećete doći do tih gornjih granica, ali zaključit ćemo da je subjektivni osjećaj mnogo važniji od neke statističke razlike koja se može izmjeriti samo kroz specijalizirane alate. Sensei Ten doista daje dobar osjećaj preciznosti i brzine, čak i ako vam ne leži sasvim prirodno u ruci. Rijetko koji miš daje ovakav osjećaj sigurnosti bez očitih ergonomskih prilagodbi, što samo potvrđuje da je riječ o dobrom spoju dizajna i tehničkih karakteristika.

Žicanje

Bežične verzije miša nažalost nema i vjerojatno je neće ni biti. Prije deset godina bi to bilo sasvim razumljivo, ali već nekoliko godina viđamo vrlo brze i praktične bežične miševe za gaming, no SteelSeries već ima nekoliko bežićnih miševa u ponudi pa vjerojatno nisu željeli gubiti previše vremena smišljajući način da očuvaju dizajn i distribuciju težine miša nakon dodavanja bežičnog odašiljača. Uostalom, Sensei je klasik čiji bi se integritet vjerojatno izgubio kada bi nestala njegova glatka, lagana žica (debele pletene žice su za šminkere). Ako niste upoznati s njegovom reputacijom i tehničkim detaljima, cijena miša će vam se možda činiti pretjeranom, ali zaključit ćemo da je tehnički napredak i očuvanje njegovih najvažnijih kvaliteta dovoljan razlog da Sensei ostane prvi izbor mnogih profesionalaca i u idućem desetljeću.

INFO> 

– Senzor s maksimalnih 18.000 CPI

– Novi optički senzor

– Poznati Sensei dizajn

Cijena: 650 kuna

DOBRO:

  • Preciznost i prilagodljivost novog senzora, simetričan dizajn

LOŠE:

–    Cijena, nije idealan za svaki položaj ruke

UKRATKO:

Odličan miš za esports, ali ne nužno prvi izbor za svaku drugu upotrebu

 

 

AKO STE SUMNJALI U miš je ugrađen novi hardver – doslovce ga možete vidjeti kroz prozirnu plastiku na dnu

 

Tekst priredio i miš testirao Borna Pleše