Krajem prošlog tjedna već smo pisali o tipkovnici SteelSeries Apex 5, hibridnoj tipkovnici koja pokušava spojiti najbolje od oba svijeta u financijski pristupačnijem ali svejedno premium paketu po kojem je SteelSeries i poznat.

Nakon vikenda provedenog udarajući po tipkovnici, možemo zaključiti kako se radi o zaista dobrom proizvodu koji nam se, prije svega, čini idealan za one koji žele napraviti skok s membranskih na mehaničke tipkovnice.

Dizajnom je Apex 5 gotovo identičan Apexu 7

Što nudi SteelSeries Apex 5? Ono što neće iznenaditi jest činjenica da su vizualne razlike između jače tipkovnice Apex 7 i Apexa 5 relativno male. Što se nekih “dodataka” tiče, Apex 7 ima USB pass-through kojeg Apex 5 nema. To je jedna od najvećih razlika kad je u pitanju dodatna oprema. Slično kao i sedmica, Apex 5 ima OLED display koji može prikazivati poruke iz igara ili s Discorda te gifove ili slike nisko-rezolucijske slike, no kao što je Borna ustvrdio u recenziji Apexa 7 (Reboot broj 72), morali biste se svako malo navirivati u gornji desni kut da vidite što piše – što vas može izbaciti iz akcije. OLED ekrančić je fora ali ništa se ne bi značajno izgubilo da ga Apex 5 nema – eventualno bi patio “premium feel” tastature. Kad smo kod premiuma osjećaja, tipkovnica pogađa onu zlatnu sredinu u kojoj ima određenu težinu koja sugerira kvalitetu ali je svejedno dovoljno prozračna da ne djeluje glomazno i nepraktično. Kako se ruke ne bi umarale tu je i magnetski podložak za zapešće koji pruža oslonac i generalno je ugodan na koži.

Kakav je osjećaj tipkanja i igranja po Apexu 5? Na prvi klik-klik-klak nas je Apex 5 osvojio. Volimo osjećaj koji tipkanje i udaranje pruža, a budući da dobar dio vremena za tipkovnicom provodimo upravo pišući – jako nam je ugodno cjelokupno iskustvo koje Apex 5 pruža. Tipke su responzivne i glatke te se lijepo osjeti povratna informacija i onaj zadovoljavajući klik kad stisnete tipkalo. Naravno, ako volite tišinu dok pišete Apex 5 neće biti tipkovnica za vas – plavi switchevi pružaju određenu razinu glasnoće. Nama se, kao što rekosmo, to sviđa jer imamo dojam kao da udaramo po nekoj futurističkoj pisaćoj mašini – i ukućanima ne smeta. Futurističkom izgledu pomažu svjetla koja se mogu podesiti na mali milijun načina, a softverski možete reprogramirati svako tipkalo na tipkovnici što je zaista velika stvar – ako je customizacija nešto što vam je bitno.

Kombinacija membranskih i plavih switcheva pruža ugodno iskustvo korištenja iako definitivno nije prikladna za one koji vole tišinu.

U globalu, Apex 5 je zaista odličan kompromis između manje cijene i premium kvalitete po kojoj je SteelSeries poznat. Hibridni dizajn tipkovnice koji kombinira glatkoću membranskih switcheva s osjećajem te taktilnim i audio podražajima plavih mehaničkih switcheva rezultira preciznim i zabavnim iskustvom korištenja. Cijena se još mogla malo spustiti izbacivanjem OLED ekrančića koji je više tu kao neki premium dodatak nego što je zaista koristan, no sveukupno nećete previše pogriješiti ako se odlučite za Apex 5. Vizualni dizajn je gotovo identičan onom čiste mehaničke tipkovnice Apex 7 te uz magnetski podložak i brojne mogućnosti za podešavanje svjetala i reprogramiranje tipkala, uz već spomenuti osjećaj tipkanja, Apex 5 pruža dobru vrijednost za cijenu koju traži.

INFO>

– Hibrid membranske i mehaničke tipkovnice

– Dinamično i prilagodljivo RGB osvjetljenje

– Zaseban OLED ekran i multimedijske kontrole

– Cijena: 980 kuna (129,99 eura)


DOBRO
:

Osjećaj tipkanja, dizajn, dodatne funkcionalnosti i prilagodba, cijena

LOŠE:

Neke će sigurno odbiti glasnoća tipkanja

UKRATKO:

Odličan hibrid s pristupačnijom cijenom