O Logitechovim ultrabrzim bežičnim miševima pisali smo već u nekoliko navrata, a tu naviku nastavljamo recenzijom najnovijeg G PRO modela, opremljenog najnovijim i najnaprednijim HERO senzorom visoke frekvencije te mogućnošću bežičnog punjenja.
Već smo navikli da Logitech znači višu cijenu za višu kvalitetu, ali čak i po njihovim tarifama, ovaj model se čini preskup. Nema sumnje, ovo je vrhunski proizvod švicarske preciznosti koji na papiru može pojesti razne Razere, Roccate i druge beštije za doručak, ali s cijenom koja podrazumijeva da je riječ o savršenom proizvodu, a čini nam se da novi G PRO model zbog nekoliko detalja to ipak nije.

DODATNE TIPKE S lijeve i desne strane lako se mogu postaviti po dvije tipke praktičnim magnetskim spajanjem

Malen, crn, precizan

Prvi i najočitiji minus je da jednostavno izgleda… preobično. Doduše to je stvar ukusa no nama nedostaju prepoznatljive linije u ovoj simetričnoj konstrukciji. Izgleda kao kutijica za lijekove najdosadnijeg čovjeka na svijetu, a pakiranje u kojem dolazi ostavlja jednako mlak dojam. Možemo reći da se o ukusima ne raspravlja i da ovaj miš svoju skupoću ostvaruje u hardverskim detaljima i to su sasvim korektni argumenti, ali ako kupimo proizvod koji toliko košta, očekujemo bolji prvi dojam od crnog pravokutnika koji sadržava manji, crni pravokutnik i nekoliko komada plastike omotanih u karton. Ta plastika je dodatna oprema ovog miša: kabel za punjenje i upotreba sa žicom, USB prijemnik za bežičnu upotrebu te četiri plastične tipke koje se mogu postaviti pojedinačno ili u parovima s lijeve i desne strane.

Ljubitelji minimalizma jedini će cijeniti bazičan izgled i funkcionalnosti novog Proa

Simetrični dizajn i mogućnost prilagodbe znače da će miš jednako ugodno koristiti i ljevaci i dešnjaci, ali nedostatak teksturiranih i/ili gumenih površina smanjuje ergonomiju uređaja. Miš je vrlo lagan i ne dolazi s utezima kako bi se njegova masa povećala, što znači da oni koji preferiraju teže miševe nikako neće voljeti ovaj ultralagani model i njegovih 85 grama.
Logitechov brendirani HERO senzor u ovome mišu prepoznaje do 16.000 DPI-a, što znači vrhunsku preciznost. Testiranjem smo se doista uvjerili da nema zastajkivanja ili titranja. Vrlo je lako raditi precizne poteze i brze trzaje, a razlučivost senzora može se prilagođavati na pet zadanih razina ili programirati uz svjetleći logo.
Izmjerili smo “drift”, odnosno količinu mikropokreta koje senzor registrira kada je u stanju mirovanja i uvjerili se da ne titra ni nanometra, ali opet – takva stabilnost je standardna i kod osjetno jeftinijih alternativa. Frekvencija odaziva od 1000 MHz (mi smo izmjerili maksimalno 993, ali nećemo cjepidlačiti) znači da čak i u bežičnoj varijanti možete očekivati rad bez ikakvog primjetnog zakašnjenja. Bežično punjenje miša omogućeno je putem posebne POWERPLAY podloge, što je zgodno za one koji je već posjeduju, ali za ostale će samo biti dodatan trošak. Uređaj bi trebao biti spreman za minimalno 250 km prometa, a svaki gumb na njemu trebao bi podnijeti više od 50 milijuna klikova. Nažalost, nismo bili u mogućnosti testirati tu tvrdnju jer nam je pobjegao asistent iz laboratorija koji provodi takve testove pa ćemo vjerovati proizvođaču na riječ.

Omjer love i muzike

Problem s ovako skupim mišem isti je kao i sa skupim trkaćim automobilom; ako nemate ispravne uvjete za upotrebu, vjerojatno vam se neće isplatiti kupnja.
Ako kupujete Bugatti kako biste njime išli do supermarketa, samo ćete frustrirano brojiti trošak popravka nakon svakog ležećeg policajca. Ako pak idete na trkaću stazu stisnuti pedalu do poda, onda ćete dobiti maksimum iz skupog proizvoda. Ovaj je miš relativno sličan što se toga tiče: ako baš svaka njegova značajka ispunjava neku stvarnu potrebu, a usto imate sve uvjete za upotrebu proizvoda do maksimuma, onda slobodno kupujte. U suprotnome, kupite dva upola jeftinija miša i razveselite prijatelja/prijateljicu darom.

INFO>

– 200 – 16.000 DPI
– Odaziv od 1 ms
– POWERPLAY bežično punjenje
– Cijena: 1100 kn


DOBRO
:

  • fantastično precizan senzor, brz odaziv u bežičnom načinu rada

LOŠE:

–     cijena, dizajn

UKRATKO:

Nesumnjivo izvrstan bežični miš koji će iz tehničke perspektive zadovoljiti i najzahtjevnije, ali s nedostatkom dodatne vrijednosti u smislu dizajna, ergonomije i dodataka.

SPREMIŠTE za USB prijemnik je praktičan detalj, pogotovo ako često putujete s mišem