Sjećate se kad je Microsoftova kupnja Bethesde i njezina krovnog vlasnika ZeniMax Media djelovala kao jako velika transakcija, tada vrijedna 7,5 milijardi dolara? Stani sa strane, Microsoft, jer Take-Two Interactive, vlasnici studija Rockstar2K Games te serijala GTA, Borderlands, Mafia, NBA 2K i mnogih drugih – upravo su najavili da kupuju kompaniju Zynga – jednu od najvećih kompanija na tržištu mobilnih igara.

Bit će to jedna od najvećih, ako ne i najveća transakcija u povijesti gaming industrije, jer kako otkriva Take-Two u službenoj objavi, za kupnju kompanije Zynga izdvojit će nevjerojatnih 12,7 milijardi dolara kako bi postali njihovi vlasnici, a time i stekli pravo na kompletni portfolio igara koje je Zynga ikad izbacila na mobitele.

Za neupućene, Zynga, koja je inače i sama kroz godine kupila i postala vlasnik brojnih drugih studija (kao što je prošlogodišnja kupnja studija Echtra Games kojeg su inicijalno osnovali nekadašnji Blizzardovci i tvorci serijala Torchlight) napravila je i na tržište izbacila planetarno popularne mobilne igre kao što su FarmVille, Words With Friends, CSR Racing, Empires & Puzzles, Golf Rival, Harry Potter: Puzzles & Spells, Merge Dragons! i Zynga Poker. Kad sve te franšize i njihovi studiji pod kompanijom Zynga postanu vlasništvo kompanije Take-Two, ona će efektivno krenuti prema svom novom cilju, a to je postati lider u mobilnom gamingu, kako u novoj izjavi kaže Strauss Zelnick, predsjednik i direktor Take-Two Interactivea.

Plan im je stvarati i mobilne igre bazirane na igrama iz Take-Two franšize, stoga sasvim jasno daju do znanja da nas u narednim godinama na mobilnim uređajima očekuju barem neki od legendarnih serijala kao što su Borderlands, GTA, Red Dead Redemption, Max Payne, Mafia, L.A. Noire, BioShock, NBA 2K i mnogi drugi. No, Zynga će, između ostaloga, osim izrade mobilnih adaptacija Take-Two igara i dalje zadržati vlastiti brend unutar kompanije pa će ime Zynga i dalje ostati prepoznatljivo.

U narednim godinama očekuju se mobilne verzije Take-Two igara kao što su GTA, Red Dead Redemption, Bordelands, Mafia, BioShock i druge

Kompletnu powerpoint prezentaciju s puno više informacija (kao što je slika iznad) možete pročitati (i grafikone vidjeti) na ovome linku. “Kombiniranje Zyngine stručnosti u mobilnim platformama i platformama sljedeće generacije s najboljim mogućnostima i intelektualnim vlasništvom Take-Two-a omogućit će nam daljnji napredak naše misije povezivanja svijeta putem igara uz istovremeno postizanje značajnog rasta i sinergije” rekao je u zajedničkoj izjavi i Frank Gibeau, izvršni direktor kompanije Zynga te zaključio:

Ponosan sam na naporan rad našeg tima kako bi do 2021. ostvarili snažan završetak, s jednim od najboljih nastupa u Zynginoj povijesti. Nevjerojatno smo uzbuđeni što smo pronašli partnera u Take-Two koji dijeli našu predanost ulaganju u naše igrače, jačanju naše kreativne kulture i stvaranju veće vrijednosti za dioničare. Ovom transformativnom transakcijom započinjemo novo putovanje koje će nam omogućiti da kreiramo još bolje igre, dosegnemo veću publiku i postignemo značajan rast kao lider u sljedećoj eri igara”.