Popularna real-time strateška simulacija Plague Inc. na tržištu je već gotovo osam godina. Iako je u igri od početka glavni cilj kroz realistične simulacije stvoriti patogen i uništiti ljudsku populaciju u smrtonosnoj pandemiji i pošasti, igra uskoro dobiva novu nadogradnju koja će stvari preokrenuti naglavačke te ćete moći spasiti svijet od pandemije.

Naravno, razlog tome zašto se razvojni studio Ndemic Creations dosjetio takve nadogradnje stvarna je pošast i pandemija virusa COVID-19, popularno zvanog koronavirus, a u novoj objavi putem službenog bloga studio ističe kako, osim nadogradnje, u ime igrača doniraju “četvrt milijuna” dolara u borbi protiv virusa COVID-19. Ako vas matematika ne služi najbolje u ovo stresno doba, nećemo vam zamjeriti. Radi se, dakle, o 250 tisuća dolara koje studio Ndemic Creations donira i predaje u ruke dvije odlične organizacije. Prva je CEPI (Coalition of Epidemic Preparedness Innovations), a druga je Svjetska zdravstvena organizacija, skraćeno, WHO (World Health Organization) i njihov specijalizirani fond imena COVID-19 Solidarity Response Fund.

Prije osam godina, nisam mogao ni zamisliti da će stvarni svijet sličiti rundi igre Plague Inc. i da će tako velik broj igrača igrati našu igru kako bi prebrodili stvarnu pandemiju“, u blog postu objašnjava tvorac igre James Vaughan te dodaje: “Ponosni smo što možemo pomoći i podržati ključan rad organizacija WHO i CEPI dok rade na pronalasku cjepiva za COVID-19“.

Što se, pak, tiče same nadogradnje, u ovom trenutku nije poznat točan datum kada stiže u Plague Inc., no studio je obznanio da će biti potpuno besplatna svima koji posjeduju osnovnu igru. Također, poznato je da će igrači kroz novu nadogradnju morati balansirati između upravljanja napretkom bolesti i poboljšanja zdravstvenog sustava te obavljati stvarnosne poteze kao što su trijaža, karantena, društvena izolacija i distanciranje od drugih te zatvaranje javnih servisa i usluga. Baš kao u stvarnom životu usred pandemije koronavirusa. Samo zabavnije, jer to radite u igri iz udobnosti vlastitoga doma. Pazite na sebe i svoje bližnje.