Star Citizen, igra koja je u isto vrijeme i beskonačni bunar u koji ljudi ubacuju novce, skupila je preko 200 milijuna dolara otkad je Cloud Imperium Games 2012. prešao na ekstremnu  i ekstremno uspješnu verziju crowdfundinga. 

Financijsko izvješće od prošle godine otkriva koliko i kako je trošen novac koji je kompanija zaradila putem svojih fanova između 2012. i 2017. U tom vremenskom roku, Cloud Imperium je potrošio preko 193 milijuna dolara, od toga čak 50 milijuna samo u 2017. 

Ako ste spržili koji dolar na igru, možda će vas interesirati ovaj potpuno transparentni uvid u financijsku stranu game developmenta.

Zanimljivo je da najviše novca Cloud Imperium trošli na plaće, iako je prve dvije godine – 2012. i 2013., taj iznos bio puno manji s obzirom da su veliki dio posla obavljali vanjski studiji.

Nakon što su svoj studio pojačali novim pridošlicama, smanjili su izdatke za vanjske programere i slično.

Također je zanimljivo da je Cloud Imperium trošio više nego što je zarađivao, no kojekakvi pledgevi, pretplate i ostalo predstavljaju itekako visok iznos prihoda još uvijek. U 2017. prihod je bio gotovo 44 milijuna dolara, dok je 2016. bila čak i bolja.

No nemojte se bojati, Star Citizen je još uvijek itekako daleko od izlaska. Prvo što je u planu jest beta singleplayer porcije igre Squadron 42, koja je u planu za drugu polovicu 2020. Dotada dajte još koji dolar Cloud Imperiumu, treba ubaciti sve te featureove!