Čini se da je, nakon veljače i inicijalnih teškoća s visokim troškovima izrade konzole PlayStation 5, kompanija Sony ponovno u svojevrsnim problemima te su navodno primorani smanjiti proizvodnju konzole za 4 milijuna primjeraka i to zbog problema s proizvodnjom izrazito važnog customiziranog SoC čipa (engl. system-on-chip).

Vijest o tome kroz novi ekskluzivni izvještaj podijelio je portal Bloomberg, koji ističe kako su izvori bliski kompaniji Sony naveli da će proizvodnja konzole PlayStation 5 za ovu fiskalnu godinu ipak morati biti smanjena na oko 11 milijuna primjeraka s prethodno planiranih 15 milijuna. Prije samo nekoliko mjeseci, odnosno početkom ljeta internetom su se širile informacije o poduplanoj proizvodnji, ali nove teškoće s nedostatkom čipa sada ipak mijenjaju stvari.

Bloombergovi izvori, koji su željeli ostati anonimni, tvrde da je proizvodnja customiziranog SoC čipa za PS5 pala za gotovo 50%, što za Sony direktno utječe na planiranu količinu proizvodnje same konzole, a Bloomberg dodaje i da se proizvodnja spomenutog čipa postupno poboljšava, ali da još nije “dosegnula stabilnu razinu”. Bloomberg također navodi i da to, prema brojnim analitičarima, znači da bi se automatski mogli povećati troškovi izrade komponenti, što direktno utječe na količinu zarade od svake prodane konzole, no da je i dalje ovo sve na razini procjene. Situacija bi se, kažu iz Bloomberga, još mogla promijeniti do kraja fiskalne godine, odnosno do ožujka 2021.

Hoće li se navedeni problemi značajno odraziti na proizvodnju konzole PlayStation 5 te hoće li na policama dućana faliti primjeraka, ostaje za vidjeti, a dotada podsjećamo da ćemo sutra, 16. rujna, vrlo vjerojatno napokon službeno saznati datum izlaska i cijenu nove Sonyjeve konzole i to putem live eventa PlayStation 5 Showcase.