Na pomolu smo izlaska konzola nove generacije te nas do izlaska PlayStationa 5 i Xboxa Series X dijeli još manje od godinu dana. Brojne logističke začkoljice još stoje na putu Sonyju i Microsoftu te nijedna kompanija još uvijek nije spremna javno objaviti ključnu informaciju koja zapravo zanima sve igrače, a to je koliko će na kraju koštati PlayStation 5 i Xbox Series X.

Rat s Microsoftom i skupe komponente

Prema poznatoj američkoj financijskoj, softverskoj i medijskoj tvrtki Bloomberg i njihovom novom izvještaju, Sony se upravo nalazi u značajnim problemima kad se radi o postavljanju i određivanju finalne cijene konzole PlayStation 5. Prema njihovim izvorima, razlog tome je primarno manjak potrebnih komponenti i, sukladno tome, visoki troškovi izrade svake pojedinačne jedinice konzole, zbog čega će i sama cijena konzole morati biti nešto skuplja.

Koliko skuplja? Sony u ovom trenutku i dalje nije voljan (ili ne može) podijeliti tu informaciju, a tu je i činjenica da još ni Microsoft nije objavio cijenu konzole Xbox Series X. Naravno, Microsoft i njihova konzola iduće generacije ovdje dodatno kompliciraju cijelu priču, jer iz Sonyja su sasvim svjesni da cijena PlayStationa 5 ne smjeti biti pretjerano veća od Xboxa, ako i uopće.

Kako ističu iz Bloomberga, njihovi neimenovani izvori tvrde da Sonyju osim “rata” s Microsoftom najveću glavobolju zapravo zadaje osiguravanje pouzdanog izvora zaliha komponenti DRAM i NAND flash memorije, s obzirom da u svijetu i na tržištu elektronike postoji jako visoka potražnja za tim komponentama, naročito kad se u obzir uzme proizvodnja pete generacije pametnih telefona koji će koristiti upravo te komponente.

No, što to znači u konkretnim brojkama?

Cijena PlayStationa 5 trenutno procijenjena na 470 dolara?

Bloomberg tu ističe nekoliko različitih odnosa cijena. Za početak, pouzdano znaju da, kad se uračunaju sve komponente i troškovi izrade, Sony mora potrošiti 450 dolara kako bi se izradila svaka pojedinačna konzola PlayStation 5. Kako bi uspjeli zaraditi neki novac od prodaje nakon toliko velikog troška (podsjetimo se, radi se o milijunima proizvedenih konzola), prodajna cijena konzole koju plaća kupac/igrač morala bi biti barem nešto veća od troška izrade, što Bloomberg procjenjuje da bi moglo biti 470 dolara (cca 3.320kn, no ne brinite, kod nas u Hrvatskoj konzole i hardver uvijek su skuplji nego u Americi).

Usporedbe radi, Bloomberg uzima podatke o cijenama konzole PlayStation 4 kakva je bila kad je on izašao 2013. godine. Naime, PS4 je tada svakog igrača koštao 399 dolara, a sama proizvodnja svake konzole tada je bila 381 dolar. U redovnoj prodaji Sonyjeva trenutno aktualna konzola PS4 Pro košta 399 dolara (ne računajući popuste), a iz tog razloga Bloombergovi izvori (kao i svačiji zdravi razum) nalažu da će ogromni skok u cijeni s 399 na 470 dolara kupcima/igračima biti pomalo problematičan. Naravno, sve ove informacije Sony je odbio službeno komentirati, no Bloomberg i njegovi izvori zaista daju interesantan uvid u cjelokupnu situaciju, stoga predlažemo da Bloombergov kompletni članak pročitate na ovome linku.

U svakom slučaju, ove i ovakve probleme u ovom trenutku zasigurno ima i Microsoft te će neizvjesnost na tržištu postojati još neko vrijeme, sve dok se jedan od giganata ne odluči javno objaviti cijenu svoje konzole, a s obzirom da je Microsoft najavio da će hrpu informacija objaviti na sajmu E3 2020 ovoga ljeta, vjeruje se kako bismo baš tada mogli saznati i cijenu konzole Xbox Series X, što će, ako se tako odigra, zasigurno pomoći i Sonyju pri donošenju odluke o konačnoj cijeni konzole PlayStation 5. Živi bili, pa vidjeli.