Sony je putem svog službenog PlayStation Bloga objavio izgled novog kontrolera za nadolazeću konzolu PlayStation 5! Novi kontroler ipak neće nositi ime DualShock 5 već DualSense, čime Sony aludira direktno na naša osjetila jer će DualSense koristiti haptičke vibracije, adaptivne triggere i ugrađeni mikrofon. Prema riječima odgovornih u Sonyju, kontroler bi nam trebao omogućiti ekstenziju u igrivi svijet toliko “bezbolno” da nećemo ni osjetiti da ga koristimo.

U poprilično opsežnom postu na Blogu, Sonyjev Senior Vice President Hideaki Nishino spomenuo je da su u Sonyju odlučili zadržati dobre strane DualShocka 4, uz dodavanje novih funkcionalnosti i dizajna. Jedna od tih novih funkcionalnosti je haptička vibracija, odnosno raznolike osjetilne senzacije koje ćemo doživjeti tijekom igranja, kao što je, na primjer, realan osjećaj usporenosti dok automobilom prolazimo kroz blato. Također, adaptivni triggeri omogućit će nam da prilikom korištenja L2 i R2 triggera osjećamo napetost ovisno o našim in-game potezima, pa ćemo tako, kao što su naveli u primjeru, doista osjetiti teže povlačenje strijele prilikom napinjanja luka. Zbog adaptivnih triggera bilo je potrebno napraviti manje izmjene na kontroleru koje se tiču kuta ulaska triggera te same drške kontrolera. Novi kontroler trebao bi biti lakši od sadašnjeg, a za koliko – tek ćemo vidjeti.

Kontroler DualSense stiže s ugrađenim mikrofonom, za slučaj da nabrzinu poželimo uskočiti u razgovor s prijateljima. No, Sonyjev prijedlog je da se za dulje igranje svakako koristi i headset. O istom trenutno nema novosti, a za pretpostaviti je da nas i na PlayStationu 5 čeka nova verzija službenog PlayStation headseta.

Najbitniji dio svakog kontrolera svakako je i ergonomija, a iz Sonyja poručuju da je DualSense kroz faze testiranja prošao kroz ruke ogromnog broja igrača te da je usavršen kako bi u potpunosti odgovarao svima, neovisno o dužini prstiju ili veličini šake.

Kontroler DualSense ima nešto veću središnju plohu od DualShocka 4, a time bi trebao biti prilagođeniji različitim tipovima ruku.

Odmah na prvu vidljivo je da više ne postoji “Share” tipka koju je zamijenila tipka “Create”, čime Sony želi igrače potaknuti na stvaranje sadržaja koji će igrači plasirati dalje u online svijet. Više informacija o ovoj značajki doznat ćemo uskoro, a što se tiče izgleda kontrolera, na nadolazećoj generaciji svaki bi kontroler (barem u početnoj fazi prodaje) trebao dolaziti s dvije boje. Na prikazanom modelu prevladava bijela boja koju upotpunjuju crni triggeri i analog stickovi te površina koja se nalazi netom pored njih. Light bar je, za razliku od DualShocka 4 ovoga puta smješten s lijeve i desne strane touch pada. 

Iz Sonyja poručuju da ćemo u narednim mjesecima doznati i sve detalje oko izgleda same konzole. Pa… Bio bi i red s obzirom da je izgled Xboxa Series X već odavno poznat.

Novi kontroler stiže s dvije boje, od kojih jedna prevladava na središnjem dijelu kontrolera, a druga na triggerima i području tzv. “gljiva”.