Već je od prije poznata činjenica da se PlayStation 4, unatoč dolasku nove konzole PlayStation 5, prodaje izrazito dobro, čemu svjedoče i nove brojke od 114 milijuna prodanih primjeraka i aktivnih korisnika. Sony je već prethodno obećavao da svoju bazu igrača na PlayStationu 4 neće zanemariti i zaboraviti, a sada saznajemo da će ta podrška sigurno trajati još iduće tri godine.

Svojevrstan je to preokret u komunikaciji na van, jer Sony je, za razliku od Microsofta, prethodno snažno isticao da vjeruje u generacije i da kompletan fokus želi prebaciti na novu generaciju i PlayStation 5 te da nove igre za Plejku 5 neće biti igrive na starom PlayStationu 4. No u novom intervjuu za japanski portal AV Watch potpredsjednik Sony Interactive Entertainmenta Hideaki Nishino naglasio je da tranzicija s PlayStationa 4 na PlayStation 5 neće nastati odmah, već će cross-generacijske igre, igrive na obje konzole, biti norma još neko vrijeme.

U kontekstu kompatibilnosti, važno je igre za PS4 preseliti na PS5, ali inzistiram da je forward kompatibilnost (dostavljanje istih igara s PlayStationa 5 na PlayStation 4) također bitna“, ističe Nishino, mijenjajući prethodno utemeljeni narativ Sonyja, te dodaje: “Trenutna je pretpostavka da će tranzicija s PS4 na PS5 potrajati oko tri godine. U međuvremenu, razmišljamo o važnim pitanjima kako nastaviti kupovati igre za PS4? Mogu li se te igre igrati na PS5?“.

Unatoč dolasku nove konzole, PlayStation 4 i dalje se prodaje, a raste i prodaja digitalnih usluga

Nishino također ističe da Sony PlayStation sugerira brojnim developerima i razvojnim studijima da “razvijaju igre s premisom “cross generacije” za PS4 i PS5“, čime se dodatno poentira da igrači na PlayStationu 4 neće iznenada biti zaboravljeni i napušteni, posebice zato što su igre za tu konzolu izlazile (i još uvijek izlaze) čak i sada uoči samog izlaska nove konzole. No, vjeruje da će se to promijeniti jednom kad se značajno poveća broj vlasnika konzole PlayStation 5 i kad sama ponuda igara poraste.

Posljednja stavka koju je istaknuo je i činjenica da će zasigurno trebati još neko vrijeme da apsolutno svi razvojni studiji počnu maksimalno iskorištavati snagu i tehnologiju PlayStationa 5 u svojim igrama te da je u ovom trenutku vjerojatno prerano za to, pa je proizvodnja igara za PlayStation 4 i zato nužna. “Možda i nije lako razvijati igre specifično za PS5 odmah od prvog dana. To nije PlayStation ako ne pripremite sistem koji developeri mogu koristiti kroz više godina, tako da mislim da je velik potencijal u budućnosti“, zaključio je Nishino.