Unatoč tome što PlayStation 5 izlazi za samo 15 dana u trenutku pisanja ove vijesti, Sony nastavlja bilježiti uspjehe u prodaji prethodne konzole PlayStation 4, a prema novim podacima, u posljednja tri mjeseca isporučeno je dodatnih 1,5 milijuna primjeraka, čime je od izlaska 2013. godine do danas PlayStation 4 dosegnuo brojku od gotovo 114 milijuna isporučenih primjeraka.

Vijesti su to koje je, uz brojne druge, Sony objavio u svom novom financijskom izvješću za fiskalnu godinu 2020., odnosno njezin drugi kvartal koji obuhvaća posljednja tri mjeseca, počevši s 1. srpnjem i zaključno s 30. rujnom 2020. godine. Osim nastavka prodaje PlayStationa 4, novi fiskalni izvještaj naglasak stavlja i na prihode, pa je tako poznato da je gaming i mrežni ogranak korporacije Sony u posljednjih tri mjeseca ostvario 4,9 milijardi američkih dolara.

Većina zarade ostvarena je kroz digitalnu kupnju igara, kaže Sony, što je logično čak i u kontekstu pandemije koronavirusa te čitava industrija bilježi porast digitalne prodaje

Većinu prihoda donijela je izrazito snažna digitalna prodaja igara i softvera te prodaja dodatnog sadržaja, poput DLC-a i mrežnih usluga poput pretplate na PS Plus, dok je prodaja hardvera i fizičkih kopija igara opala, što je trend kakav bilježi i čitava gaming industrija te logičan razvoj događaja, pogotovo u kontekstu pandemije koronavirusa.

U konkretnim brojkama, poznato je i da je u kontekstu softvera i igara prodano čak 80,9 milijuna jedinica, od čega je 12,5 milijuna primjeraka first-party PlayStaton ekskluziva (dok ostalo “otpada” na third-party igre koje su došle i na PC i Xbox te na DLC dodatke i ostali digitalni sadržaj). Sveukupno, digitalni i mrežni sadržaj zajedno, prema financijskom izvješću, Sonyju su donijeli 77% ukupnog prihoda u sektoru gaminga.

Milijuni novih igrača i dalje se odlučuju pretplatiti na servis PS Plus. Klikom na sliku provjerite još aktualnu PS Plus ponudu besplatnih igara za listopad.

Novi financijski izvještaj govori nam da je veliki uspjeh ostvario i pretplatnički servis PS Plus, koji je sada dosegnuo brojku od 45,9 milijuna pretplatnika diljem svijeta, što znači da je dobio novih 9 milijuna pretplatnika u posljednjih godinu dana (istog datuma prošle godine bilo je 36,9 milijuna pretplatnika), a samo u posljednjih tri mjeseca broj pretplatnika porastao je za jedan milijun

Ovo su samo neke od najbitnijih informacija koje je Sony prenio u svom novom financijskom izvješću za drugi kvartal fiskalne godine 2020., a kompletni izvještaj u online PDF-u možete pročitati putem ovoga linka.