Početkom mjeseca pisali smo o tome kako domaći studio Gamepires planira uvesti brojne promjene u njihovoj iznimno uspješnoj i najprodavanijoj hrvatskoj igri SCUM. Novi update sada je napokon stigao, a zapis o njemu objavljen je putem Steama, pa pogledajmo što je sve novo u SCUM-u.

Prvenstveno, valja napomenuti kako su se iz Gamepiresa potrudili novim updateom unijeti brojne promjene po pitanju tehničkih poteškoća, ispravaka bugova i poduzeti mjere protiv cheatera, a povrh toga, implementirali su i brojna gameplay poboljšanja, poput novih itema i nove lokacije na mapi. Spomenimo, stoga prvo njih.

Gameplay novosti

Novi update uvodi novi blueprint sustav izgradnje različitih itema, a u budućnosti će se taj sustav koristiti za izgradnju fortifikacija koje su najavljene početkom mjeseca i očekuju se uskoro. Vizualno, postavljanje blueprinta izgleda ovako:

U sklopu toga, donekle je prerađen i sustav craftanja koji zasad vrijedi samo za blueprinte, a radi se o tome da se različiti predmeti mogu koristiti i kombinirati kako bi se izgradio blueprint. Više detalja o izgradnji blueprinta saznajte ovdje.

Iduća velika gameplay promjena su cargo dropovi koji će od sada padati po cijelome otoku, a to će se odvijati svakih 30 do 40 minuta te će na mapi biti označeni posebnom ikonom padobrana. Jednom kad na mapi primijetimo da je cargo drop sletio, imat ćemo 20 minuta da dođemo do njega i pokupimo što nam treba, jer će se nakon tog vremena samouništiti. Što ćete točno moći naći u cargo dropovima, ekipa iz Gamepiresa nije htjela navesti u zapisu, pa ćete morati saznati sami u igri 🙂

Novosti stižu i po pitanju optičkih dodataka za puške, pa ćete tako u igri od sada naći pet različitih optika, a uz njih ćete po čitavoj mapi moći naći i dalekozore, kao i potpuno novu pušku – M16A4 koja koristi 5.56 municiju. M16 će se redovito moći naći u vojnim i podzemnim bazama.

Ah, ta dobra stara M16-ica 🙂

Sljedeća velika promjena tiče se pancirki i armora: od sada će se u igri naći sedam različitih pancirki, a uz njih i tri različite kacige, također s različitom količinom armora. Svaka pancirka, pa tako i kaciga, ima različitu učinkovitost i razinu energije te može “upijati” različitu količinu štete, s obzirom na to koliko štete nanose različite vrste metaka i oružja.

Reference radi, u zapisu o ovome novom updateu detaljno je navedeno i koliko štete nanosi svaka vrsta puške i metka.

Posljednji gameplay dodatak potpuno je nova lokacija na mapi – mornarička baza koja se nalazi u donjem lijevom kutu sektora A1. Baza će u skoroj budućnosti imati i podzemnu sekciju, no zasada je u igru implementirana samo površinska sekcija.

“Tehničke” novosti

Kako stoji u zapisu novoga updatea, AntiCheat sustav značajno je poboljšan, što će mnoge razveseliti, pogotovo ako se uzme u obzir količina komentara igrača koji se bune zbog nestašnih cheatera.

Novim updateom u igri je, zatim, osvanuo i takozvani Ping Lock koji će zaključavati maksimalni ping na 225. Stoga, ukoliko uskočite na server, a ping vam je veći od te brojke, izbacit će vas sa servera i naći prigodniji. Naravno, visinu pinga na svome privatnom serveru možete postaviti na onoliko koliko vi želite.

Uvedene su i promjene u balansu – primjerice, količina štete melee oružjem između igrača, melee borba i brzina bacanja dvostruko su povećani i rebalansirana su neka od oružja kako bi bolje funkcionirala.

Od takozvanih “quality of life” promjena, dodana je mogućnost bacanja ljudskih glava, 12 gauge čahure dodane su na popis itema koje možemo craftati, zatim je dodana mogućnost penjanja na ljestve dok plivamo, povećana je udaljenost s koje se renderira oružje i slično.

Ispravljena je i solidna količina bugova (listu ispravaka pročitajte ovdje), te je grafički pokretač Unreal engine nadograđen na verziju 4.20, što sa sobom donosi brže streamanje levela uklanjajući “štekanje” prilikom hodanja između različitih sektora, uklonjen je bug s curenjem memorije i sveukupno, unaprijeđene su performanse servera, što rezultira puno manjim “lagom”.

Uz ovo sve, sami zapis o novome updateu donosi i puno detaljnije informacije o tome što je novoga u SCUM-u, pa ukoliko vas zanima, svakako vam preporučamo da ga pročitate u cijelosti, putem ovoga linka.