Nakon što su početkom mjeseca Sjedinjene Američke Države i Kina potpisali Phase One sporazum, kojim su zapravo suspendirali želje američkog predsjednika Donalda Trumpa o povećanju pristojbi od 25% na sve elektroničke proizvode koji iz Kine dolaze u SAD, a o čemu smo već pisali sredinom ljeta, sada je dogovoren novi sporazum.

Da budemo precizniji, dogovoreni su uvjeti novog sporazuma, koji bi po svemu sudeći trebao u potpunosti stopirati ovakve, pomalo lude ideje američkog predsjednika. Povećanjem pristojbi neminovno bi rasle i cijene next-gen konzola PlayStation 5 i Xbox Series X, kako u SAD-u tako i u ostatku svijeta.

Portal Polygon prenosi da se odredbe ovog sporazuma još uvijek ne odnose na igre na ploči (board games) i igračke jer se one i dalje podvlače pod povećanje tarifa na najmanje 300 milijardi dolara vrijednosti kineske robe koja se uvozi u SAD. 

Podsjećamo, Nintendo, Sony i Microsoft još su krajem lipnja 2019. godine složili priopćenje američkoj vladi u kojem su se direktno pobunili protiv povećanja tarifa, objasnivši da bi tim potezom većina troškova pala na leđa američkih kupaca, čime bi konzole iduće generacije učinili nedostupnima određenom dijelu potrošača.

Ostaje za vidjeti što će se po ovom pitanju dogoditi u idućim mjesecima jer Trumpova administracija (odnosno administracija bilo kojeg američkog predsjednika) ne mora tražiti odobrenje Kongresa za ovakva pitanja. Naše i vaše next-gen konzole u rukama su malog narančastog čovjeka.