Sinoć održana nova epizoda eventa Resident Evil Showcase, kao što smo i očekivali, donijela je hrpu novosti vezanih uz nadolazeći osmi nastavak Resident Evil Village, ali i cjelokupnu franšizu Resident Evila. Capcom nas nije nimalo štedio kroz pola sata programa. Krenimo redom.

Novi trailer za RE: Village

Stigao je novi trailer, koji nas ponovno pobliže upoznaje sa settingom osmog nastavka igre i selom u kojem ćemo se naći kao protagonist Ethan Winters. Ethan će se tamo susresti s vukodlacima, svima omiljenom Lady Dimitrescu i njezinim sestrama te brojnim drugim likovima, a vidjeli smo i Chrisa Redfielda, no još ne znamo kakva će biti njegova uloga u Villageu.

Nakon eventa Resident Evil Showcase, Capcom je putem službene stranice objavio i tehničke detalje igre te obrazložio kako će se ponašati na konzolama. Kao što od prije znamo, igra će na PlayStationu 5 i Xboxu Series X|S podržavati Ray tracing, dok će na naprednijim modelima starih konzola PlayStation 4 Pro i Xbox One X imati i rezoluciju 4K, uz znatno niži framerate u modu koji favorizira rezoluciju.

Na novim konzolama PS5 i XSX igra će postizati 4K i 60FPS-a, iako će, uz uključeni Ray tracing, framerate biti ograničen na 45FPS-a, naravno, uz rezoluciju 4K. Nažalost, nova, ali slabija next-gen konzola Xbox Series S postiže maksimum od 1440p i 45FPS-a. No, daleko najlošije su prošle stare verzije konzola, jer obični PlayStation 4 postići će tek rezoluciju 900p i 45FPS-a, a stari Xbox One ići će u rezoluciji 900p i 30FPS-a. Kompletna tehnička tablica u nastavku:

Klik na sliku za povećanje

Demo u nekoliko etapa

Možda najvažnija stvar bilo je otkrivanje kada ćemo Resident Evil Village ponovno zaigrati kroz novi demo. Podsjećamo, tijekom siječanjske epizode Resident Evil Showcasea u javnost je pušten prvi, tzv. Maiden demo, ekskluzivno za PlayStation 5, a novi demo bit će dostupan na svim platformama, ali ne istovremeno, već u nekoliko različitih etapa.

Demo prvo stiže na PlayStation 4 i PlayStation 5, i to već idući tjedan. Iako će trajati i biti dostupan sve skupa osam sati (od tuda naziv “8 Hours in Village), zapravo će za svakog igrača igranje demoa biti moguće na sat vremena. Na Sonyjevim konzolama raspoređen je u dvije etape po pola sata. Prva daje pristup području sela, a druga će se odvijati u dvorcu.

Village Demoigriv 30 minuta na konzolama PS4 i PS5. Kreće ove nedjelje, 18. travnja u 19h i dostupan je kroz osam sati, do 3h ujutro.

Castle Demoigriv 30 minuta na konzolama PS4 i PS5. Kreće iduće nedjelje, 25. travnja u 19h i dostupan je kroz osam sati, do 3h ujutro.

Na platformama PC, Xbox One, Xbox Series X|S i Google Stadia demo kreće 2. svibnja u 2h ujutro i bit će dostupan do 3. svibnja u 2h ujutro. Na tim platformama odvijat će se u jednom komadu, pa će igrači na raspolaganju imati cjelovitih sat vremena. Kako ćete pristupiti njegovim sekcijama (selu i/ili dvorcu), ovisit će o vama.

Odlična je vijest da je demo za PlayStation 4 i PlayStation 5 dostupan za skidanje već od danas putem PS Storea, pa se možete pripemiti unaprijed, da biste bezbrižno zaigrali od nedjelje. Veličina demoa je 9,9GB.

Povratak moda The Mercenaries

Sinoćnji event otkrio nam je i da će Resident Evil Village imati i dobri stari mod The Mercenaries. Radi se o brzopoteznom modu koji je dio serijala još od treće igre Resident Evil 3: Nemesis iz 1999. godine te se redovito pojavljivao u kasnijim nastavcima. 

Ovaj popularni time trial mod omogućit će nam da se natječemo za bodove i dodatne bonuse u vremenski ograničenim misijama, ubijanjem neprijatelja i produljivanjem vremena, a u Villageu će uključivati nove značajke, kao što su nadogradnje, nova oružja, oprema i buffovi, koje ćemo moći kupovati od trgovca. Mod The Mercenaries otključat ćemo jednom kad završimo glavnu priču igre Resident Evil Village.

Najavljen Resident Evil 4 VR

Capcom je u sinoćnjem eventu izdvojio vremena i da najavi potpuno novu igru – Resident Evil 4 VR, koja će biti ekskluzivna za headset Oculus Quest 2. Naravno, radi se o dobrom starom nastavku Resident Evil 4 iz 2005. godine, ali ovo nije samo port, već nova VR inačica igre, u kojoj ćemo kao dobri stari Leon S. Kennedy igrati iz prvoga lica.

O igri je zasada poznato jako malo detalja, no znamo da nam ju Capcom donosi u suradnju s kompanijama Facebook (vlasnik Oculusa) i razvojnim timom Armature Studios. Na sinoćnjem eventu prikazan je kratki gameplay teaser, a više detalja saznat ćemo već idući tjedan, u srijedu 21. travnja u sklopu online eventa Oculus Games Showcase.

Premijerni trailer za Netflix anime seriju RE: Infinite Darkness

Već smo prethodno u nekoliko navrata pisali o Netflix animiranoj seriji Resident Evil: Infinite Darkness, koja kreće ovoga srpnja. Podsjećamo, protagonisti serije bit će Claire Redfield i Leon S. Kennedy iz igre Resident Evil 2, a tumačit će ih isti glasovni glumci koji su ih utjelovili i u remakeu dvojke – Stephanie Panisello i Nick Apostolides.

Radnja se odvija 2006. godine u Bijeloj kući, gdje će se Claire i Leon ponovno sresti i zajedničkim snagama suočiti s napadom horde zombija. Dosada smo mogli vidjeti samo teasere i nekoliko fotki, uz nedavno objavljeni sažetak serije, a u nastavku donosimo sinoć premijerno prikazani trailer: