Slightly Mad Studios zasigurno će mnogima biti poznat po nekoliko različitih sportskih trkaćih igara kao što su Need for Speed: ShiftShift 2: Unleashed i posebice Project Cars, no jučer su pokrenuli lavinu objavivši sasvim neočekivanu vijest da rade na vlastitoj konzoli imena The Mad Box.

Vijest je to koja je prvenstveno stigla putem twitter profila Iana Bella – direktora i osnivača studija Slightly Mad, a spomenuti gospodin konzolu je najavio jednostavnom rečenicom: “The Mad Box is coming“.

Dakako, dvadeset minuta nakon toga, još jednim tweetom objasnio je malo detaljnije o čemu se radi te javnosti dao do znanja da će The Mad Box biti “najjača konzola ikad“. Između ostaloga, u tweetu se spominje podrška za 4K rezoluciju, zatim mogućnost pokretanja VR softvera u 60 sličica u sekundi, kao i potpuno besplatni cross-platform engine za razvoj igara koje će se vrtjeti na konzoli.

Puno više detalja Bell je, potom, otkrio u intervjuu za ugledni portal i časopis Variety, u kojemu je izjavio kako se izlazak njihove konzole očekuje za otprilike tri godine te da će The Mad Box biti u rangu PlayStationa i Xboxa, što je zaista hrabra tvrdnja, kao i već gore spomenuta o tome da će to biti najjača konzola ikad.

U intervjuu Bell spominje kako će The Mad Box imati podršku za sve trenutne ali i nadolazeće VR uređaje, a iskoristio je priliku i da razjasni tvrdnju iz tweeta kako će se sve igre u VR-u zapravo vrtjeti u 120 sličica u sekundi, odnosno “60 sličica u sekundi po svakome oku“. Interesantno.

U ranim smo pregovorima s proizvođačima komponenti, tako da ne možemo trenutno reći puno više, osim da imamo [razrađene] sve specifikacije dizajna do detalja“, navodi Bell, naglasivši činjenicu da će se na njihovoj konzoli vrtjeti igre svih developera te da zasada nemaju plan gurati ekskluzive, kao što je praksa sa Sonyjem i Microsoftom, iako će to, kako kaže, ovisiti o developerima igara i njihovim prohtjevima.

Smatramo da je industrija previše monopolistička ili mikro oligopolistička“, objasnio je Bell te dodao: “Mislimo da je konkurencija zdrava i imamo potrebne kontakte za hardver potreban da bismo mogli donijeti nešto epsko na osnovu našeg dizajna“.

Prema Bellovim riječima, The Mad Box bi, stoga, trebala biti konzola za sve i svakoga, van granica današnjih monopolističkih praksi ekskluzivnosti na određene igre, a ostaje nam vidjeti hoće li zaista biti najjača na tržištu jednom kad izađe, pogotovo s obzirom da još uvijek ne znamo apsolutno ništa o hardverskim specifikacijama konzola iduće generacije kao što su očekivani PlayStation 5 i novi Xbox.

Cijeli intervju s Ianom Bellom o The Mad Boxu, dodatnim detaljima o “najjačoj konzoli ikad” i planovima za njezinu cijenu i budućnost pročitajte putem ovoga linka, a mi ćemo samo reći sljedeće: Microsoft i Sony – loptica je na vašem terenu 🙂