Sljedeća velika star u industriji videoigara, koja je već postala stvarnost, definitivno je tehnologija Ray Tracinga. Za neupućene, ovo je napredni sustav osvjetljavanja scene kakav se koristi u profesionalnim programima za renderiranje 3D grafike. Primjerice, u legendarnom 3D Studiju Max. Izvor svjetla iz sebe izbacuje zrake svjetlosti, a računalo prati njihov put te odbljeske od raznih tipova materijala. Zahvaljajući sve moćnijem hardveru, ray tracing je danas izvediv u realnom vremenu.

Tako će i Playstation 5 te idući Xbox (Project Scarlett) sadržavati nativnu, hardversku podršku za ovakav tip osvjetljenja. Što se tiče PC-ja na kojemu Ray Tracing već postoji, važno je imati čim jaču grafičku karticu, jer se one srednje kvalitete još uvijek muče sa izračunavanjem zraka. Ako želite uživati u ray tracingu, nabavite što jaču grafičku iz, primjerice, RTX serije. Sada imate konkretni razlog za to.

I dok neke PC igre već sada službeno podržavaju Ray Tracing (kao što su fantastični Control, pucačina Battlefield V i Shadow of the Tomb Raider), neke druge AAA igre još ga ne primjenjuju. Među njima je i Star Wars Jedi: Fallen Order, čija je PC verzija zato sada dobila neslužbeni Ray Tracing mod.

Kako on funkcionira u Fallen Orderu, možete čak i vidjeti putem gore podijeljenog YouTube videa, u kojemu ekipa s kanala Digital Dreams proučava efekte prije i poslije ray tracinga u ovoj odličnoj i nedavno izašloj Star Wars igri studija Respawn Entertainment. Po našem sudu, rezultati su odlični. Teren jednostavno blista refleksijama, a ambijentalno svjetlo je dovedeno do savršenstva.

Osim Fallen Ordera, ovih dana još je jedna igra dobila isti neslužbeni Ray Tracing mod, a to je Terminator: Resistance. Nažalost, za razliku od Fallen Ordera, Ray Tracing trailer za Terminatora ne postoji, ali sigurni smo da je grafička situacija slična. Stoga još jednom pogledajte trailer za Fallen Order i dobro usporedite situaciju prije i poslije. Znamo da je igranje sa Ray Tracingom skup sport, ali s obzirom je ovo budućnost gaminga, u trošak ćete se morati baciti prije ili kasnije. U suprotnom ćete vrlo brzo gledati usporeni slideshow.