Usred katastrofalnih uvjeta i nekoliko tužbi s kojima je suočena kompanija Activision Blizzard zbog niza iskaza o seksualnom zlostavljanju, lošim radničkim uvjetima i maltretiranju zaposlenika, stiže još jedna vijest koja nije direktno vezana na Microsoftovu kupnju Activision Blizzarda.

Kako ekskluzivno prenosi novinar Jason Schreier putem portala Bloomberg, testeri igara iz Activisionovog internog studija Raven Software (studio zaslužan za niz nastavaka iz serijala Call of Duty i brojnih drugih igara), odnosno, konkretnije, 34 zaposlenika quality assurance odjela upravo je službeno oformilo prvi pravi radnički sindikat u gaming industriji na području Sjeverne Amerike (barem kad se radi o velikom izdavaču s dionicama na burzi, jer prvi sindikat u gaming industriji u Americi osnovan je baš prošloga mjeseca, a pokrenuo ga je maleni nezavisni studio Vodeo Games).

Tema je to i ideja koju se priželjkuje u gaming industriji već godinama i na koju se gleda kao dobrodošlu po pitanju borbe za radnička prava i protiv nehumanih radnih uvjeta usred brojnih problema, od kojih je u gaming industriji najčešći tzv. crunch (prekovremeni rad po šest ili sedam dana u tjednu te uz znatno veći broj sati u danu od propisanog). Ekipa testera iz Raven Softwarea sad se sa svojim novim sindikatom pridružila i većem sindikatu Communications Workers of America koji djeluje na razini šire medijske industrije u Americi.

No, ovo je tek njihov prvi korak, ističe Schreier u ekskluzivnom članku Bloomberga. Za početak, traže priznanje sindikata od strane Activisiona, a u svom priopćenju ističu da su sindikat pokrenuli i jer u posljednjih nekoliko mjeseci nisu vidjeli nikakve rezultate niti poboljšanja djelovanja kompanije, unatoč obećanjima vrhuške Activision Blizzarda da će se stanje popraviti, a plaće povećati (kako ističe i Schreier, pozicija QA testera generalno je jedna od najslabije plaćenih, ali često dolazi uz iznimno loše i nehumane radne uvjete, kao što je slučaj i s testerima u Ravenu koji su, prema priopćenjima, vrlo često primorani raditi prekovremeno, po noći i vikendima).

Štoviše, čitava stvar s pokretanjem sindikata pogonjena je i nedavnom situacijom kad su brojni zaposlenici Raven Softwarea iz odjela QA testera poslani doma s otkazima, iako im je obećan nastavak rada, kako prenosi Bloomberg. Brojni članovi sada pokrenutog sindikata zajedno s ostalim kolegama udjeluju i u aktivnom štrajku koji je krenuo 6. prosinca prošle godine u protestu protiv otkazivanja ugovora honorarnim testerima.

Situacija je i dalje u razvoju, a menadžment Activisiona zasad još uvijek nije priznao niti štrajk zaposlenika Raven Softwarea niti odgovorio na specifične zahtjeve njegovih zaposlenika, ističe Jason Schreier citirajući članove novo pokrenutog sindikata. Više o svemu pročitajte na ovome linku.