Sonyjeve i Microsoftove next-gen konzole PlayStation 5 i Xbox Series X/S već su neko vrijeme u rukama stranih novinara, poznatijih influencera i YouTubera. Do izlaska nove generacije preostalo je svega par dana, a iako na mnoštvu značajki još uvijek stoji službeni embargo, neke su informacije ipak ugledale svjetlo dana.

Poznati internet leaker Okami13_ na društvenoj mreži Twitter objavio je fotografiju koja prikazuje ukupan slobodan prostor za pohranu na konzoli PlayStation 5. Od prije je poznato da je Sony u konzolu ugradio SSD veličine 825GB, a čini se da konzola do igrača dolazi s tek 648GB slobodnog prostora (s instaliranim Astro’s Playroom). Navedeno svakako treba uzeti s dozom opreza jer fotografija nije službena, a i u opisu stoji HDD, a ne SSD.

Xbox Series X po tom pitanju stoji nešto bolje jer se isporučuje s SSD-om od 1TB-a, a po prvim informacijama koje stižu s portala IGN, igračima je na raspolaganju čak 802GB-a slobodnog prostora.

Najgore stoji Xbox Series S koji stiže sa SSD-om od 512GB, ali na njemu OS i sistemske datoteke zauzimaju punih 148GB, pa igračima za igre i aplikacije ostaje tek 364GB prostora. Barem tako tvrdi neznani junak s Reddita koji je za potvrdu vlasništva objavio i fotografiju kutije svog digital-only primjerka Xboxove konzole. No, valja uzeti u obzir da je Microsoft još prije desetak dana potvrdio IGN-u da će igre na XSS zauzimati i do 30% manje memorije naspram istih na XSX, i to zbog niže rezolucije od 1440p naspram 4K.

PlayStation 5 stigao je i u našu redakciju krajem prošlog tjedna, a video unboxinga možete pogledati ovdje