Jim Ryan, predsjednik i CEO Sony Interactive Entertainmenta, dao je intervju portalu GameInformer povodom 25. godišnjice izlaska prve PlayStation konzole. U intervjuu se između ostalog dotaknuo i prijenosne igraće konzole PlayStation Vita te je potvrdio da trenutno ne postoje planovi za daljnji razvoj konzola koje možemo igrati u pokretu. “PlayStation Vita bila je briljantna na mnogo načina, s odličnim igraćim iskustvom, ali očigledno je da nam to više nije fokus”, rekao je Ryan.

Portal IGN prenosi i riječi Jacka Trettona, bivšeg CEO-a Sony Computer Entertainmenta koji je u intervjuu danom 2016. godine za njihov portal rekao: “Pošto više ne radim tamo (u Sony Computer Entertainmentu op.a.), mislim da je interna misao bila: ‘Ovo je odlična konzola, ali jednostavno je prekasno za nju’. Svijet se okrenuo prijenosnim uređajima koji nisu isključivo uređaji za gaming”.

Ako k tome dodamo i izjavu šefa PlayStationa Johna Kodere iz 2018. godine, koji je rekao da je “umjesto razdvajanja igranja u pokretu i konzola potrebno razmišljati o pružanju jedne metode igranja kako bi se proširilo igraće iskustvo te da je potrebno ispitati što točno igrači žele od igranja u pokretu”, pitanje je hoćemo li od PlayStationa uopće doživjeti zasebnu prijenosnu konzolu, poput PSP-a ili Vite.

Posljednja PlayStationova prijenosna konzola, PlayStation Vita, izašla je krajem 2011. godine u Japanu, odnosno sredinom veljače 2012. godine na ostalim tržištima, a proizvodnja je prekinuta 1. ožujka ove godine.