Od premijernog predstavljanja uređaja u svibnju, tada još uvijek pod kodnim imenom Project Q, pa do prošlotjednih novih informacija o samom PS Portalu saznali smo… dosta. Kondenzirat ćemo sve ključne informacije:

➡ PlayStation Portal, kao i slušalice Pulse Elite te in-ear slušalice Pulse Explore u prodaju stižu do kraja ove godine

➡ Cijene uređaja bit će: PS Portal – 219.99 eura, Pulse Elite – 149.99 eura, a Pulse Explore – 219.99 eura.

➡ PS Portalov 8 inčni LCD ekran rezolucije 1080p i frekvencije osvježavanja 60Hz čini se kao dovoljnom kombinacijom za ugodno igranje, po prvim dojmovima nekolicine medija s pristupom uređaju (u kontroliranim uvjetima)

➡ PS Portal može isključivo streamati igre putem WiFi veze s vaše konzole PlayStation 5 – i to one igre koje su u katalogu instaliranih igara i koje se već ne streamaju putem usluge PS Plus. A spajanje će čak biti moguće i na daljinu, dok kod je PS5 na mreži i uz kvalitetnu internet vezu koja podrazumjeva i dobar upload ako se spajamo remotely što je vidljivo i iz preporučene brzine od 15Mbps.

➡ PS Portal nema Bluetooth nego koristi PlayStation Link za komunikaciju sa slušalicama Pulse Elite i Pulse Explore. Posjeduje utor 3.5mm audio jack za slušalice koje se spajaju na taj način.

➡ PlayStation Link nova je Sonyjeva tehnologija koja omogućava bežični prijenos low latency, lossless audia (dakle zvuka bez ikakve kompresije!)

➡ slušalice Pulse Elite i Pulse Explore spajaju se na PS Portal pomoću PlayStation Linka ugrađenog u uređajima dok će se na konzolu PS5 ali i PC i Mac moći spojiti pomoću USB dodatka (slično kao i kako smo spajali razne PlayStationove slušalice na konzole – od Goldica, Premiuma pa do slušalica Pulse 3D za PS5).

➡ Pulse Elite i Pulse Explore imaju i podršku za Bluetooth kojom se mogu spajati na druge uređaje što je primjerice korisno u situacijama primanja poziva na mobitel za vrijeme igranja dok se zvuk s oba izvora miksa (Elite ili Explore spojeni Bluetoothom na mobitel, a na Portal pomoću PS Linka)

➡ Pulse Elite i Pulse Explore nisu obične slušalice po pitanju tehnologije jer koriste posebno dizajnirane planar magnetic drivere koji se inače ne koriste često, odnosno pronalaze se u skupim profesionalnim slušalicama za audiofile.

Kako sebe vidimo da koristimo Portal i sluške

Iako ne možemo znati kakva su istraživanja ispred sebe imali dizajneri uređaja te koji su glavni ciljevi pa i ciljne skupine postavljeni od marketinga – ono što možemo učiniti je zastati malo, udahnuti, zatvoriti oči i zamisliti sebe s uređajima. I kako ih koristimo. Ono što vidimo nije se dramatično promijenilo od slike koju smo imali na premijernom predstavljanju u svibnju – PS Portal čini se kao dodatno rješenje za igranje PS5 igara u ugodnosti svog doma na način kako to često radimo s Nintendovim Switchem. Držeći konzolu u rukama. Možda ne zvuči uvjerljivo niti smisleno, ali manji ekran, u rukama i u drugoj pozi na kauču ponekad zvuči baš primamljivo. Nove informacije, odnosno činjenica da se uopće radi bolja verzije pulsica u vidu Pulse Elite koje će kao i Pulse Explore koristiti premium tehnologiju po prihvatljivoj cijeni (za tu tehnologiju), ideja proširenja njihove korisnosti s Bluetooth podrškom te mogućnosti lossless prijenosa audia (ima nas “bolesnih” audiofila kojima je to važno), sve to čini nam prvotnu ideju malo drukčijeg načina igranja u kući još primamljivijom. Ali po cijeni koja nije mala. Možda je PS Portal i zamišljen kao proizvod koji spada u kategoriju luksuznih. Ako i jest tako, gotovo sigurno postoji i moment testiranja tržišta i opipavanja trendova koji će utjecati na nove proizvode i ideje. Slušalice Pulse Elite u najmanju ruku nastavit će tradiciju koju je Sony postavio s prošlom generacijom konzola kada je smo također imali skuplju i jeftiniju verziju službenih PlayStation slušalica za igranje. Dok će Pulse Explore zagrabiti u neistraženo tržište koje bi moglo spojiti gaming i mobitele odnosno zamijeniti možda neke postojeće Bluetooh sluške koje koristimo za pametne telefone i tablete. Nećemo još dugo čekati za prve reakcije tržišta, jer do kraja godine ostalo je još malo vremena. 

Zanimalo nas je hoće li se na PlayStation Portal moći spojiti postojeće slušalice za PS5 – Pulse 3D, koje također koriste USB dodatak za komunikaciju s konzolom a ne Bluetooth (kroz nadogradnju firmwarea), pa smo poslali upit u Sony. Do objave ovog teksta još nismo dobili odgovor, svakako ga prenesemo kad ga dobijemo.