Šuškalo se, a zapravo više nadalo u miljeu fanova originalne PlayStation Vite, kako Sony ozbiljno razmišlja o povratku na tržište “igranja u pokretu”. U nekom konkretnijem obliku od onog kojeg imamo već godinama a koji uključuje streamanje putem Remote Playa na mobitele i eventualni dodatni upravljački hardver. Najkonkretniji oblik takvog povratka na tržište svakako bi bila nova konzola PS Vita. Sinoćnji PlayStation Showcase donio je i razrješenje takvim snovima te ponudio alternativu. Project Q novi je PlayStationov prijenosni uređaj koji stiže u prodaju kasnije ove godine.

Što je onda Project Q?

Ukratko – a toliko smo i zasad dobili od Sonyja – radi se o uređaju koji ima 8-inčni LCD zaslon maksimalne rezolucije od 1080p pri 60 sličica u sekundi, kao i kontroler zgodno uklopljen u dizajn koji podsjeća na Switch, ili Deck, ili bilo koju drugu modernu prijenosnu konzolu. S time da će kontroleri (govorimo u množini jer se doimaju kao par nakačen na ekran) imati sve značajke DualSensea za PlayStation 5 – dakle i dodirne povratne informacije, prilagodljive okidače i sl. Zvuči odlično i u skladu sa željama ranije spomenutih fanova Vite. Ipak, ključno za Project Q je da neće moći pokretati igre samostalno – pa tako ni biti samostalni uređaj. Jer koristit će Remote Play i streamanje igara koje su već u našem katalogu na PlayStationu 5. Prilično je izvjesno kako će biti potrebna internet veza jake propusnosti odnosno broadbanda do barem 15 Mbps-a, a još nije poznato je li nužno biti na istoj mreži kao i konzola PlayStation 5.

Drugim riječima

Što smo onda dobili, odnosno što ćemo dobiti s ovim uređajem kada dođe u prodaju? Uzimajući u obzir već postojeću mogućnost igranja u streamu putem tog istog Remote Playa? Čini se da je odgovor – jedinstveni i potpuno prilagođeni (kontrolama) hardver kakvog dosad nismo imali. Što je, vjerujemo, dovoljno za mnoge vlasnike petice koji povremeno žele odigrati nešto i izvan komfora svog kauča ispred TV-a, slično kako znamo igrati na Switchu, Decku ili nekom trećem prijenosnom uređaju. A možda Sony ima i druge prednosti za naglasiti jednom kada dođe vrijeme za njihovu objavu. Jer najavili su dodatne informacije u skorijoj budućnosti. Ipak, ne možemo se oteti dojmu kako će dio “Vitamana”, sudeći i po našoj reakciji, ostati malo suzdržan na ovu najavu. Project Q izgleda primamljivo, kao i in-ear slušalice PlayStation koje će se lijepo uklopiti u ekosustav (također premijerno najavljene na PlayStation Showcaseu) i koje bi trebale u potpunosti podržavati PlayStationovu audio tehnologiju Tempest 3D. Međutim, ne radi se o ushićenju kojeg bi popratilo otkrivanje nekog novog igraćeg hardvera, pogotovo ne onakvom kakvom smo se potajno nadali (i mi smo dio Vitamanije i vlasnici konzole koja se i dalje koristi). Uostalom, i sam Sony je pazio na to da se njihova poruka ne shvati pogrešno prezentacijom svog novog uređaja bez prevelike pompe, negdje u drugoj polovini showcasea. Predsjednik i CEO Sony Interactive Entertainmenta Jim Ryan, tako je poručio: “Inovacija je naša strast, a to se ne odnosi samo na igre koje igrate, već i na to kako ih igrate. Kasnije ove godine lansirat ćemo uređaj koji vam omogućuje streamanje bilo koje igre s vašeg PS-a 5 putem Wi-Fi veze. Interno poznat kao Project Q, posjeduje HD ekran od osam inča i sve gumbe i značajke bežičnog kontrolera DualSense. Veselimo se dijeljenju više informacija u bliskoj budućnosti.