Marvel’s Spider-Man uskoro će ugledati svjetlo dana, već 7. rujna, a mi vam u danima prije izlaska velike PlayStationove ekskluzive donosimo pregled pet zaista esecnijalnih stripovskih priča o jednom od najpoznatijih superheroja svih vremena.

Stripovske priče nismo rangirali prema nekom posebnom redoslijedu, tako da poredak nije indikator “važnosti” budući da se radi o klasicima koji su obilježili Spider-Mana, Peter Parkera i tisuće čitatelja.

(1.) The Night Gwen Stacy Died (The Amazing Spider-Man #121 – #122, 1973.)

Jedna od poznatijih, ako ne i najpoznatija, priča o Spider-Manu je zasigurno The Night Gwen Stacy Died. Ova potpuno neočekivana i šokantna priča imala je velike posljedice, kako za samog Spider-Mana tako i za cjelokupnu stripovski industriju. Ubiti djevojku toliko popularnog protagonista bilo je doslovce nečuveno, a prema Comic Buyer’s Guideu ova priča je uzrokovala “The Gwen Stacy Syndrome” u kojem su djevojke popularnih superheroja odjednom počele umirati kao da je to sasvim normalno.

Trenutak koji je obilježio stripovsku industriju i kulturu.

Za Peter Parkera i Spider-Mana smrt Gwen Stacy bila je jednako utjecajna kao i ona Ujaka Bena te ga je pogurala da postane heroj kakvim ga danas znamo. S druge strane, Green Goblin se pokazao kao jedna od najsurovijih i najopakijih Spideyevih negativaca.

Smrt Gwen Stacy zasigurno ste vidjeli i u The Amazing Spider-Man 2, filmu iz 2014. godine, u kojem je nesretnu Gwen utjelovila Emma Stone.

(2.) If This Be My Destiny…! (The Amazing Spider-Man #31 – #33, 1965.)

If This Be My Destiny…! Spideyjeva je priča koja je zaslužna za jednu od najpoznatijih scena u povijesti stripa, a običava se nalaziti na ljestvicama kao jedna od najutjecajnijih priča o Spider-Manu svih vremena, i s dobrim razlogom.

S narativne strane je If This Be My Destiny…! značajan jer Peter Parker kreće na faks te upoznaje Harryja Osborna i Gwen Stacy, a novi negativac The Master Planner je ustvari jedno od najpoznatijih lica među svim Spider-Manovim superzlikovcima.

Možda je najbolje da jednostavno samo priložimo legendarnu scenu Stevea Ditkoa i bit će vam odmah jasno da ste je vidjeli, ako ne u originalnoj priči, onda možda i u nedavnom Spider-Man: Homecomingu.

Hoćemo li ovakvu scenu vidjeti i u Marvel’s Spider-Man?

(3.) The Death of Jean DeWolff (Peter Parker, the Spectacular Spider-Man #107 – #110, 1985. – 1986.)

Jean DeWolff,  bliska prijateljica Petera Parkera i policijska kapetanica, biva ubijena na samom početku priče na izuzetno svirep način, a na Spider-Manu i Daredevilu je da nađu njenog ubojicu.

Kako bi priča bila potpuno osobna i manje superherojska od onoga na što smo navikli, naši junaci su u potrazi za serijskim ubojicom Sin-Eaterom , a ne za nekim zlikovcem sa supermoćima. Također, Jean DeWolff ubijena je na hladan način, a njena smrt nije ni najmanje herojska.

The Death of Jean DeWolff prikazala je Spider-Mana u puno prizemnijem i mračnijem svjetlu, a da se Daredevil nije našao kao protuteža Peterovom bijesu, tko zna što bi se dogodilo.

Jean DeWolff imala je jednu od najupečatljivijih smrti u Spider-Manovim pričama baš zato što je obrađena na toliko hladan i neosoban način.

(4.) Kraven’s Last Hunt (The Amazing Spider-Man #293 – #294, 1987.)

Kraven’s Last Hunt priča je, koja je prema kritičarima, objedinila klasičnu stripovsku strukturu s apsketima klasične literature kako bi se stvorio dublji narativ.

Rezultat je priča koja je jednako, ako ne i više, posvećena Spider-Manovom negativcu Kravenu kao i samom junaku. Osim zaista tragične priče koja se bavi pitanjem što se događa sa stripovskim negativcima kada ispune svoj cilj, Kraven’s Last Hunt je čitateljima također dao uvid u mladi brak Petera i Mary Jane.

Kraven’s Last Hunt fanovi i kritičari uvijek stavljaju u sam vrh najboljih priča o Spider-Manu, a mi vam je definitivno ne želimo spoilati iako je izašla preko 30 godina.

Cover možda to ne naznačuje, ali Kraven’s Last Hunt je tragična priča.

(5.) The Kid Who Collects Spider-Man (The Amazing Spider-Man #248, 1984.)

Našu listu pet esecnijalnih priča o Spider-Manu zaokružujemo se jednom od najljepših stripovskih priča svih vremena. The Kid Who Collects Spider-Man priča je o terminalnom bolesnom dječaku Timu koji je Spideyjev najveći fan.

Radi se o zaista prekrasnoj priči koja pokazuje kakvu moć superjunaci zaista imaju, a kad se odlučite pročitati ju (ukoliko već niste) svakako pripremite maramice za suze.

Trebat će vam.

*šmrc*

 

Koje su vama najdraže stripovske priče o Spider-Manu? Imate li slatka dječja sjećanja o Spider-Man stripovima koje je izdavala Slobodna Dalmacija u ’90-ima? Recite nam u komentarima

Ako još niste pogledajte Spider-Man epizodu našeg serijala 5 Razloga u kojem ćete saznati kojih je to pet razloga zbog kojih smo iznimno najhypeani na dugoiščekivanu Sonyjevu ekskluzivu.