Microsof Flight Simulator – jedan od najpoznatijih i najdugovječnijih serijala i simulatora leta ove se godine kroz zaista ambiciozan reboot vraća na velika vrata nakon 14 godina te nekad tijekom 2020. godine stiže na PC i Xbox One, a danas su napokon objavljeni i sistemski zahtjevi PC verzije igre.

Ambicioznost novog nastavka Microsoft Flight Simulatora, na kojemu ovoga puta radi Asobo Studio (ReCore, A Plague Tale: Innocence) pod Microsoftovim izdavačkim ogrankom Xbox Game Studios, posebno se ističe u činjenici da će igra sadržavati realističnu 3D simulaciju čitave planete Zemlje koristeći fotogrametriju, teksture i topografske podatke s Microsoftove karte Bing Maps te ćemo u igri u realnom vremenu tijekom leta svjedočiti trodimenzionalnim realističnim reprezentacijama okoliša, drveća, trave, zgrada i vode.

Microsoft Flight Simulator izgleda toliko dobro i realistično da smo prilikom prvog najavnog trailera igre prikazanog u sklopu sajma E3 2019 prošloga ljeta na tren pomislili da se radi o traileru za jednu od konzola nove generacije. Stabilnost prikaza te realističnost i sumanutu količinu podataka i grafike koji će se učitavati u realnom vremenu Microsoft postiže koristeći svoju naprednu tehonologiju cloud računarstva Azure.

To znači da će se velika količina grafičkih podataka igračima tijekom igre streamati putem interneta s Microsoftovog Azure clouda, zbog čega je ovo trenutno jedan od izrazito rijetkih slučajeva singleplayer igre u kojoj je vaša brzina interneta izrazito bitna stavka za glatko igranje.

Da bi stvar bila još bolja, u igri će biti implementiran i zračni promet u realnom vremenu te ćemo na raspolaganju imati i svih 37 tisuća stvarnih zračnih luka širom svijeta, a igra će, dakako, uz sve to imati i izrazito važnu multiplayer komponentu. Upravo zato sistemski zahtjevi za PC verziju igre izrazito su važan podatak, kako bi igrači na vrijeme znali hoće li moći na svojim računalima uopće vrtjeti ovo čudo od igre.

Srećom, minimalni i preporučeni sistemski zahtjevi zaista nisu toliko drastični te ćemo igru moći pokrenuti i vrtjeti čak i na nekoliko godina starim računalima i to uz brzinu interneta od samo 5Mbps (20Mbps u preporučenoj kategoriji), no zato je tu ovoga puta i treća kategorija: “idealni zahtjevi” za koju su ipak potrebna novija high-end računala i specifikacije te brzina interneta od 50Mbps i strelovitih 32GB RAM memorije.

Microsoft za tu treću kategoriju čak ističe i činjenicu da je preporučljivo umjesto običnog hard diska imati SSD, sve to skupa očigledno za puno lakše i brže učitavanje, kompletno i maksimalno glatko uživanje te iskorištavanje svih tehničkih značajki i prednosti Microsoft Flight Simulatora.

Klik na sliku za povećanje

Minimalni sistemski zahtjevi

Procesor: Ryzen 3 1200 / Intel i5-4460
Grafička kartica: Radeon RX 570 / NVIDIA GTX 770
VRAM: 2GB
RAM: 8GB
HDD: 150GB
Brzina interneta: 5 Mbps

Procesor: Ryzen 5 1500X / Intel i5-8400
Grafička kartica: Radeon RX 590 / Nvidia GTX 970
VRAM: 4GB
RAM: 16GB
HDD: 150GB
Brzina interneta: 20 Mbps

Idealni sistemski zahtjevi

Procesor: Ryzen 7 Pro 2700X / Intel i7-9800X
Grafička kartica: Radeon VII / Nvidia RTX 2080
VRAM: 8GB
RAM: 32GB
HDD: 150GB (preporučljivo SSD)
Brzina interneta: 50 Mbps