Nakon što je prošloga tjedna Sony službeno najavio da ovoga ljeta stiže novo, prošireno i poboljšano izdanje pretplate PlayStation Plus, šef PlayStationa Jim Ryan tijekom vikenda je potvrdio da nas u sklopu pretplate očekuju atraktivne igre svih najvažnijih velikih izdavača.

Podsjećamo, novi PS Plus bit će lansiran u lipnju te će imati tri različite razine. Dosadašnji klasični PS Plus bit će Essential, dok će nove razine PS Plus Extra i Deluxe (odnosno Premium) uključivati na stotine ranije objavljenih igara. Kompletna lista igara koja će se s vremenom nadopunjavati zasad još uvijek nije poznata, izuzev nekoliko naslova kao što su Death Stranding, God of War, Marvel’s Spider-Man, Marvel’s Spider-Man: Miles Morales, Mortal Kombat 11 i Returnal .

Poznato je i da će to uključivati i first-pary PlayStation ekskluzive i third-party igre drugih studija i izdavača te u jednoj prihvatljivoj mjesečnoj cijeni nuditi pristup gomili igara bez da ih moramo zasebno kupovati. Gostujući tijekom vikenda u novoj četrdesetominutnoj epizodi službenog PlayStation Podcasta, šef PlayStationa Jim Ryan sada je dodatno pojasnio što to znači.

Iako nije otkrio o kojim se stotinama igara radi, istaknuo je da je Sony osigurao da u ovome sudjeluje izrazito velik broj izdavača. “Prisutna su sva velika imena. Imamo velike izdavače, imamo male indie izdavače. Imamo preko 200 partnera koji s nama rade na stavljanju svog sadržaja u PlayStation Plus, tako da će postava biti izrazito jaka“, zaključio je Ryan.

Sony službeno najavio nove rangove pretplate PlayStation Plus

Ukratko, to znači da će svi koji se pretplate na novi PlayStation Plus i njegova dva skuplja ranga unutar pretplate imati pristup igrama svih najpoznatijih i najvećih izdavača kao što su, primjerice, 2K i Take-Two, Activision Blizzard, Bandai Namco, Capcom, Electronic Arts, Konami, Square Enix, Sega, Ubisoft i mnogi drugi. Interesantno je što to podrazumijeva i Microsoft kao izdavača, naročito kad uzmemo u obzir da je ta kompanija u procesu kupnje Activision Blizzarda, pa će to uskoro uključivati i serijale Call of Duty, Crash Bandicoot, Diablo, Overwatch i mnoge druge.

Naglasak na više od 200 partnera, što uključuje i velike i male indie izdavače, podrazumijeva da će tu biti igre svih onih third-party izdavača čije smo igre igrali na svim platformama, uključujući i PC, PlayStation i Xbox. No Ryan je još jednom ponovio igračima da ne očekuju najnovije nadolazeće PlayStation ekskluzive u pretplati PS Plus odmah na dan njihova izlaska, što je smjer kojim su unazad nekoliko godina hrabro otišli Microsoft i Xbox sa svojom pretplatom Game Pass na koju redovito dolaze najnovije Xbox ekskluzive kao što su Halo Infinite, Forza Horizon 5, nadolazeći Bethesdin Starfield i mnoge druge.

Govoreći još prošloga tjedna u intervjuu za portal GamesIndustry.biz, Ryan je naglasio kako nove PlayStation first-party ekskluzive neće odmah dolaziti na PS Plus jer to jednostavno nije dio njihova već utabanog poslovnog plana i jer bi to, prema mišljenju Sonyja i Ryana, umanjilo mogućnosti za ulaganja i, posljedično, naštetilo kvaliteti budućih igara, što igračima ne bi bilo na korist.

Razina ulaganja koju trebamo uložiti u naše studije ne bi bila moguća, a mislimo da utjecaj na kvalitetu igara koje radimo ne bi bio nešto što igrači žele. Igre koje pravimo postaju sve veće, bolje, ljepše i bogatije“, rekao je Ryan te dodao: “Stavljanje ovih igara u uslugu pretplate odmah nakon njihovog izdavanja prekinulo bi ovaj vrli krug i ne bismo mogli ulagati na način na koji smo trenutno u mogućnosti. Dakle, to ne radimo. Držat ćemo se pristupa koji imamo i koji nam dobro služi već dugi niz godina“.