Već dosta dugo šuškalo se o tome da Sony radi na usluzi kodnog imena Spartacus – vlastitom odgovoru na Microsoftov uspješni pretplatnički servis Game Pass. Nakon posljednje prošlotjedne glasine da najava stiže ovoga tjedna, to se upravo i obistinilo.

Tako putem službenog PlayStation bloga stiže najava i potvrda da se dobri stari PlayStation Plus i cloud streaming usluga PlayStation Now ovoga lipnja spajaju u jednu uslugu koja će igračima uz sve postojeće pogodnosti klasičnog PlayStation Plusa ponuditi i na stotine igara za svih pet generacija konzola PlayStation u dodatnim skupljim tierovima.

Dakle, kao što su već i ranije curile informacije o usluzi, službena potvrda kaže da će se ova nova proširena i poboljšana usluga i dalje zvati PlayStation Plus, ali će od sada biti podijeljenja na tri platna razreda. Ta tri razreda su klasični ali rebrendirani PlayStation Plus Essential te dva nova razreda: PlayStation Plus Extra i PlayStation Plus Premium (za našu regiju i Hrvatsku – PlayStation Plus Deluxe).

Velika promjena i novi rangovi za PlayStation Plus na tržište stižu ovoga lipnja, čime će postojeći samostalni PlayStation Now prestati postojati, a svi njegovi pretplatnici automatski će prijeći na PlayStation Plus Premium bez povećanja trenutne pretplatne naknade pri lansiranju.

Ono što je Sony otkrio potvrđuje i da ovo baš neće biti klon Game Passa jer nijedan rang neće nuditi potpuno nove igre odmah na dan njihova izlaska. No, da ne duljimo, evo što se nalazi u kojem paketu, koliko koji košta i što s kojim dobivate.

PlayStation Plus Essential

Ovaj “najniži” rang bit će dosad postojeći klasični PlayStation Plus u kojem dobivate sve što je PlayStation Plus dosad donosio, uključujući dvije besplatne igre mjesečno, pristup online multiplayeru, cloud storage za spremanje pozicija igara i popuste. Cijena ostaje ista kao i dosad: 9 eura mjesečno / 25 eura za tri mjeseca / 60 eura godišnje.

PlayStation Plus Extra

Novo uvedeni srednji rang, koji na sve postojeće klasične PlayStation Plus pogodnosti dodaje katalog od 400 probranih odličnih igara za PlayStation 4 i PlayStation 5. Sony ističe da to uključuje i hitove iz kataloga obitelji PlayStation Studios, odnosno velike first-party PlayStation ekskluzive, ali i igre third-party studija. Cijena ovog novog ranga koji vam u svakom trenutku daje pristup dodatnih četrstotinjak igara bit će 14 eura mjesečno / 40 eura za tri mjeseca / 100 eura godišnje.

Iako nije poznat cijeli katalog igara koje će Extra paket uključivati, zasad se ističe da će po izlasku u lipnju sadržavati igre kao što su Death Stranding, God of War, Marvel’s Spider-Man, Marvel’s Spider-Man: Miles Morales, Mortal Kombat 11 i Returnal. Naravno, taj katalog igara redovito će se osvježavati i povećavati iz mjeseca u mjesec.

PlayStation Plus Premium

Posljednji najveći, a time i najskuplji novi rang upravo je onaj najatraktivniji u koji se zapravo uz klasični PS Plus spaja s PlayStation Now kao prethodno postojeća pretplatnička usluga. Uz sve pogodnosti klasičnog PS Plusa iz ranga Essential te dodatnih 400 igara iz ranga Extra s redovitim osvježavanjem kataloga, Premium paket uključivat će još dodatnih 340 igara koje sadrže katalog igara za PlayStation 3 putem cloud streaminga, zatim katalog omiljenih klasičnih igara za originalni PlayStation, za PlayStation 2, PlayStation 4 te za PSP Te igre bit će dostupne za cloud streaming, ali i za digitalni download

Sama cijena najskupljeg Premium paketa bit će 17 eura mjesečno / 50 eura za tri mjeseca / 120 eura godišnje. Odlično je i što će razina PS Plus Premium nuditi i vremenski ograničene probne i demo verzije novih nadolazećih igara, tako da igrači mogu isprobati odabrane igre prije kupnje. U svemu tome postoji i jedna negativna značajka za nas u Hrvatskoj. Sony ističe da će cloud streaming pogodnosti i dodatni katalog od 340 igara iz Premium paketa biti dostupno zasad samo na tržištima na kojima je PlayStation Now i inače trenutno dostupan. To znači da taj dio usluge ovdje nećemo moći koristiti jer kod nas PS Now još uvijek nije službeno podržan. Stoga je Sony za tržišta poput našeg uveo zamjensku jeftiniju uslugu PlayStation Plus Deluxe.

PlayStation Plus Deluxe (zamjena za Premium)

Za tržišta poput Hrvatske – bez opcije cloud streaminga, PlayStation Plus Deluxe će se nuditi po nižoj cijeni u odnosu na Premium, a uz sve prethodne pogodnosti iz rangova Essential i Extra, uključuje katalog omiljenih klasičnih igara s originalne konzole PlayStation, PlayStation 2 i PSP za digitalni download. Uključivat će također i vremenski ograničene demoe nadolazećih igara. Sama cijena za naše tržište zasad nije točno poznata i razlikovat će se ovisno o tržištu, stoga uskoro očekujemo saznati točnu cijenu za naše područje.