E3 2021 i ostali popratni ljetni live eventovi u punom su jeku, a večeras u 19h na red dolaze Microsoft Xbox i Bethesda, trenutno možda i najvažniji od svih eventova.

Da je Microsoft kupio Bethesdu i sve njezine razvojne studije te time dobio prava na serijale The Elder Scrolls, DOOM, Fallout, Dishonored, Wolfenstein, RAGE, The Evil Within, ali i nadolazeće igre kao što su Starfield i mnoge druge, postalo je službeno još u ožujku.

Prošloga smo mjeseca saznali i da će Microsoft i Bethesda zbog toga po prvi puta na E3-ju imati zajedničku veliku prezentaciju, što je sasvim logično. No, u obitelji Xbox Game Studios već je odavno čak 16 drugih razvojnih studija, samo neki od kojih su Ninja Theory s nadolazećom igrom Senua’s Saga: Hellblade II i Double Fine te njihov platformer Psychonauts 2 koji je u izradi već godinama.

Još od Game Awardsa 2019 i dalje pjevamo: “Tawol Athodu Ek Erilaz Owlthuthewaz Niwaremariz Saawilagar Hateka Harja”

Očekivanja su, stoga, ogromna. Znamo da na novim igrama rade Obsidian Entertainment (tvorci Star Wars: KotORa, Neverwinter Nightsa 2, Fallouta: New Vegas, Pillarsa i The Outer Worldsa) te čekamo vidjeti više detalja za njihov prošle godine najavljeni RPG Avowed. Pod Microsoftom je i InXile, kojega je osnovao legendarni Brian Fargo, a studio, uz story DLC za Wasteland 3, već dugo radi na novoj nenajavljenoj igri.

343 Industries će, sasvim je jasno, prikazati novosti za Halo Infinite koji, prema glasinama, izlazi u studenom, pa se nadamo potvrdi datuma izlaska i svježem gameplayu nakon duljeg perioda. Razvojni studio Playground Games sigurno radi na novoj Forzi Horizon, ali i na novom nastavku voljenog fantasy RPG-a Fable, o kojemu ništa nismo čuli još od najave u svibnju prošle godine.

Glasine za Bethesdin Starfield samo se gomilaju. Je li Xbox ekskluziva ili ne, hoće li izaći tek krajem 2022. godine. Dosta odgovora trebali bismo saznati večeras

Kao što vidite, nismo ni zagrebli površinu, a ovaj najavni tekst za Microsoftovu i Bethesdinu večerašnju E3 pressicu već je ogroman. Nismo ni spomenuli nadanja da ćemo vidjeti Bethesdin Starfield, za koji se vjeruje da izlazi tek krajem iduće godine, a kamoli očekivanja od drugih Bethesdinih i Microsoftovih studija. 

U svakom slučaju, Xbox & Bethesda Games Showcase kreće danas (nedjelja, 13. lipnja) u 19h te donosi zaista epski lineup igara. Očekuje nas 90 minuta programa, a uz sve rečeno, Microsoft obećava i najave igara brojnih drugih partnera koji niti nisu pod kišobranom Xbox Game Studios, kao i najave igara koje stižu na odlični servis Xbox Game Pass. Znači, bit će šou! Pratite ga uživo s nama u 19h, putem videa podijeljenog ispod: