S.T.A.L.K.E.R. 2 originalno je najavljen još 2010. godine kao nastavak popularnog post-apokaliptičnog horor FPS-a, no razvojni studio GSC Game World raspao se dvije godine kasnije. Studio je ponovno oživljen 2014. godine, a tek 2018. stigla je vijest da je S.T.A.L.K.E.R. 2 ponovno u izradi i da stiže nekad tijekom 2021. godine.

U ožujku ove godine imali smo priliku vidjeti prvi ikad screenshot iz same igre, a u sklopu današnje velike Microsoftove live prezentacije Xbox Games Showcase stigao je i igrin premijerni trailer.

O samoj igri ne zna se mnogo toga, no kao što je vidljivo u premijernom traileru, bit će to izrazito atmosferičan i zastrašujuć nastavak. Studio obećava da nas očekuje jedno od najvećih open-world iskustava dosad, prepuno radijacije, mutantskih čudovišta i kojekakvih drugih anomalija.

Sama igra imat će granajuću priču i višestruke završetke, a “igrači će konstantno morati donositi nelagodne odluke s teškim posljedicama – neke od kojih će mijenjati čitavi svijet“, isiče razvojni studio GSC Game World.

Također, sami svijet igre konstantno će se mijenjati i kroz novi sustav simulacije zvan “A-Life” iz originalne trilogije, koji će ovdje biti višestruko unaprijeđen i poboljšan. Direktno će utjecati na ponašanje brojnih likova i mutanata, a samim time svaki prelazak igre bit će u potpunosti drugačiji, unatoč jednoj unaprijed određenoj priči s više završetaka.

S.T.A.L.K.E.R. 2 i dalje nema datum izlaska, no sada znamo da osim na PC stiže i na next-gen konzolu Xbox Series X, a po izlasku će biti dostupan i na pretplati Xbox Game Pass.