Megakompanija Microsoft prije dva dana iznenadila nas je velikom najavom da je kupila kompaniju ZeniMax Media te time u obitelj Xbox Game Studios dočekala Bethesdu i čitav niz studija pod njom, čime je postala vlasnik serijala kao što su DOOM, Quake, Fallout, The Elder Scrolls, Dishonored i brojnih drugih. Jedna je to od mnogih kupnji koje je Microsoft obavio, iako dosada najskuplja u povijesti industrije videoigara (vrijedna 7,5 milijardi dolara), no čini se da nipošto neće biti i posljednja akvizicija.

Nastavno na tu kupnju, direktor Microsofta Satya Nadella i šef Xboxa Phil Spencer razgovarali su s kompanijom i portalom CNET, pa tako u intervjuu Nadella ističe Microsoft definitivno ima planove za daljnje akvizicije studija u bliskoj budućnosti. “Uvijek ćemo razmatrati kako rasti organski tamo gdje to ima smisla“, počinje Nadella te objašnjava zašto će već postojeći gaming studiji uvijek biti na njihovom radaru: “Uvijek ćemo tražiti mjesta na kojima postoji to zajedništvo svrhe, misije i kulture“.

Nadella je i objasnio zašto se Microsoft baš odlučuje za kupnju već postojećih studija te naglasio da će interaktivna zabava nastaviti biti ključna tehnologija tijekom narednih 10 godina, a Xbox će u tome biti ključni igrač, zajedno s pretplatom Game Pass i igrama koje svi njihovi studiji mogu stvoriti. “Ne možete se probuditi jednog jutra i reći – idem izgraditi game studio. Ideja raspolaganja sadržajem je ta da možemo dosegnuti veće zajednice“, a na to se nadovezao Xboxov Phil Spencer: “Sadržaj (igre, op.a.) su savršeni sastojak na našoj platformi u koji nastavljamo ulagati“.

Tako su, kaže portal CNET, Nadella i Spencer objasnili zašto Microsoft razmišlja o kupnji još više razvojnih sudija i gaming kompanija u budućnosti te zašto nastavljaju ulagati u svoju uslugu i pretplatnički servis Xbox Game Pass, putem kojega će sve te igre lakoćom približiti zajednici. Podsjetimo, prilikom najave o kupnji Bethesde, iz Microsofta je stigla i potvrda da će sve nadolazeće Bethesdine igre biti dostupne svim pretplatnicima na Xbox Game Pass. Što su još u velikom intervjuu za CNET imali za reći direktor Microsofta Satya Nadella i šef Xboxa Phil Spencer, saznajte na ovome linku.