O Microsoftovoj odličnoj funkcionalnosti Smart Delivery pisali smo već u nekoliko navrata dosad. Funkcionalnost je to koja omogućava da svi koji jednom kupe određene igre za trenutnu konzolu Xbox One, dobiju besplatnu nadogradnju te igre za next-gen konzolu Xbox Series X

Tu interesantnu funkcionalnost Microsoft je prvotno najavio u veljači, a potom ju promovirao kroz igre kao što su Assassin’s Creed Valhalla i Cyberpunk 2077, a kasnije smo saznali i da će čitav niz drugih igara koristiti tu značajku (kao što je, primjerice, Chorus). Lista igara koje će koristiti tu značajku postaje sve veća i dok će sami Microsoft Smart Delivery koristiti na svim svojim first-party igrama (kao što je Halo Infinite), ako smo dobro shvatili, sami third-party razvojni studiji i izdavači koji rade igre za Xbox One, imali su dosada svu slobodu birati žele li ju koristiti.

No, prema novom izvještaju portala VGC, čini se da Microsoft svim third-party studijima ipak nalaže da ne smiju naplaćivati next-gen nadogradnje, već da iste moraju biti besplatne, bilo da se radi o korištenju značajke Smart Delivery ili kroz neki drugi poslovni plan i cross-gen pakete (kao što je to slučaj s kompanijom Electronic Arts i igrama Madden NFL 21 i FIFA 21 ili, pak, kao što to radi 2K s igrom NBA 2K21).

Je li tome zaista tako i ima li Microsoft zaista tako striktnu politiku koja ide u korist igračima, ostaje vidjeti, no s portala VGC tvrde da su informaciju o Microsoftovom moratoriju dobili od pouzdanihizdavačkih izvora sa znanjem o Microsoftovim next-gen politikama“. 

O svemu tome za portal VGC glasnogovornik iz Microsofta objasnio je da su “u Xboxu igrači u središtu svega što rade“, dodajući da “developeri i izdavači na kraju krajeva odlučuju kako žele dostaviti svoje igre, a mi radimo s njima kako bismo pružili najbolje moguće iskustvo na temelju njihovih potreba“.