Microsoft novom objavom na službenoj Xbox web stranici podbada Sony i tvrdi da će Xbox Series X biti najjača konzola iduće generacije, ali i da ćemo prilikom izlaska konzole na raspolaganju imati više od tisuću naslova. Razvojni timovi koji djeluju u sklopu Xbox Game Studiosa naporno rade kako bi prilikom izlaska konzole dostavili najveću i najbolju ponudu ekskluzivnih naslova u povijesti Xboxa

Nadalje, iz Microsofta poručuju da im je od iznimnog značaja da svi vlasnici njihovih konzola mogu bez problema prenijeti svoj napredak između prošle i nove generacije konzola, što uključuje i najdražu gaming opremu, pa upravo iz tog razloga konzolu Xbox Series X još od prvog dana razvijaju u tom smjeru. 

Backwards kompatibilnost

Napornim radom, tehnološkim inovacijama i partnerstvom s vodećim znalcima industrije uspješno su dostavili više od 500 Xbox 360 igara na Xbox One, a od zuba vremena spasili su kroz godine i neke od najdražih serijala originalnog Xboxa. No, u Microsoftu priznaju da im ni to nije dovoljno, pa su tako odradili više od 100.000 sati testiranja par tisuća igara na konzoli Xbox Series X, a očekuju da će do puštanja konzole u prodaju pokoriti i brojku od 200.000 sati utrošenih na testiranja.

Što se, pak, tiče svih tih backwards kompatibilnih naslova, tvrde da nas očekuje ultimativno iskustvo igranja uz korištenje pune snage konzole Xbox Series X, bez dodatnih boost modova, downclockinga ili bilo čega sličnog. Sve backwards kompatibilne igre radit će na vrhuncu svojih performansa, a mnoge od njih će izgledati bolje nego ikada prije, uz zadržavanje većeg i stabilnijeg broja sličica u sekundi. Korištenjem NVMe SSD-a možemo očekivati i kraće vrijeme potrebno za učitavanje, bilo prilikom pokretanja ili usred igranja, a zbog značajke Quick Resume moći ćemo nastaviti tamo gdje smo stali bez potrebe za ponovnim pokretanjem najdražih nam igara.

HDR podrška

Zajedničkim partnerstvom s jednom od unutarnjih Xboxovih tvrtki, Xbox Advanced Technology Groupom, nova će konzola omogućiti automatsku HDR podršku za sve naslove, bez ikakvog dodatnog utjecaja na performanse. Napredak tehnologije vidjeli smo već na konzoli Xbox One X, na kojoj je poboljšana kvaliteta slike osigurana renderiranjem rezolucija do 4k i metodama anizotropnog filtriranja. Timovi koji rade na razvoju konzole uspješno su razvili tehnologiju koja će omogućiti većem broju naslova da prikazuje veći broj sličica u sekundi nego prije, pa ćemo na određenim naslovima vidjeti skok s 30 fps-a na 60 fps-a ili čak sa 60 fps-a na 120 fps-a.

Moramo priznati da nas Xbox iznenađuje svakom novom objavom, a tek ćemo vidjeti što će nam Sony ponuditi s PlayStationom 5. Iako trenutno nema novih informacija o toj konzoli, navodno nam za idući tjedan spremaju prikaz čitavog niza igara.