Da je glavni adut Microsofta i njihovih konzola Xbox One i Xbox Series X/S upravo odlični pretplatnički servis Xbox Game Pass, nije velika novost, već poslovni plan kojega je Microsoft prihvatio objeručke. Tome u korist ide i informacija da je od nedavno u pretplatu na Game Pass Ultimate uključen i EA Play – čitavi katalog Electronic Artsovih igara bez ikakve dodatne naknade, ali i činjenica da je Microsoft prošle jeseni kupio ZeniMax Media – krovnog vlasnika Bethesde. Već neko vrijeme šuška se da bi u uslugu Game Passa mogao biti dodan i Ubisoftov pretplatnički servis Uplay+ te čitavi katalog Ubisoftovih igara, no prema novim šuškanjima i izvještajima – to je samo početak.

Gostujući u prošlotjednoj epizodi podcasta Xbox Two, Jez Corden, blogger i urednik portala Windows Central ističe kako je čuo glasine da su Microsoft i Ubisoft zaista u pregovorima za sveobuhvatno partnerstvo koje bi Ubisoftove igre donosilo u pretplatu na Game Pass Ultimate, no da stvari sada idu i puno dalje od toga. Microsoft je tako, prema glasinama, u pregovorima s apsolutno svim velikim izdavačima. Ukratko, to bi značilo da bi pretplatnici na Game Pass Ultimate “besplatno” i bez ikakve zasebne kupnje dobivali igre velikih izdavača kao što su Activision Blizzard, Take-Two Interactive, Warner Bros. Entertainment, Square Enix, Bandai Namco, Nintendo, SEGA i mnogi drugi, što bi imalo zaista ogroman utjecaj na cjelokupnu budućnost gaming industrije te distribuciju igara, ali i novca.

Nije to neko veliko otkrivenje kao što zvuči, jer Microsoft nije samo dobio EA Play i pomislio “stat ćemo ovdje”. U potpunosti pokušavaju pridobiti sve izdavače da dovedu svoje igru na Game Pass“, ističe Corden, naglašavajući da je Ubisoft zasada samo idući korak nakon Electronic Artsa. Dakako, sve ove informacije treba uzeti s dozom opreza, jer još nema nikakvih službenih potvrda, no i nama se čini kako je daljnje širenje Microsoftove usluge Xbox Game Pass na sve velike izdavače logičan veliki korak prema naprijed i prema budućnosti u kojoj će pretplatnički servisi možda postati i glavni način konzumacije igara.