Podsjetimo se, Microsoft je prije 20ak godina pokušao razgovarati s Nintendom o potencijalnoj kupnji kompanije, ali im se Nintendo nasmijao u lice, tvrdi Kevin Bachus, tadašnji direktor odnosa s trećim stranama u Xboxu (hvala, Bloomberg). Čini se da je Microsoft i dalje zainteresiran za kupnju japanskog giganta, čemu svjedoči curenje informacija o kojem bruji čitava industrija.

Preksinoć je došlo do značajnog curenja Microsoftovih dokumenata u kojima su, između ostalog, otkriveni planovi za novu generaciju Xboxa, osvježenje aktualnih konzola, novog kontrolera, a o svemu se oglasio i šef Xboxa.

U dokumentima se mogu pronaći informacije koje ukazuju da Microsoft smatra da je Nintendo najpoželjnija kompanija za igre koju bi mogao kupiti. Konkretno, e-mail Phila Spencera, šefa Xboxa, koji u razgovoru sa šefom marketinga Chrisom Caposselom i komercijalnim direktorom marketinga Takeshijem Numotom, otkriva da bi kupnja Nintenda za Microsoft predstavljala ključan trenutak u karijeri.

U jednom trenutku, kupnja Nintenda bio bi karijerni trenutak i iskreno vjerujem da je to dobar potez za obje kompanije. Samo treba dugo da Nintendo shvati da njihova budućnost postoji izvan vlastitog hardvera. Dugo vremena … 🙂”, rekao je Spencer u prepisci iz 2020. godine.

Istovremeno, Spencer pokazuje sumnju u stvarnu mogućnost kupovine Nintenda, navodeći da japanska kompanija “sjedi na velikoj hrpi novca. Također ne misli da bi “neprijateljska i nagla” akcija bila dobar potez, pa Microsoft “igra dugu igru“.

U istom mailu spominje se kupnja Zenimaxa koja je izvršena 2020. godine, a Spencer govori i o Microsoftovim nadama da će kupiti Valve i odjel za igre Warner Bros.