Handheld konzole i mini “ručni” prijenosni PC uređaji nisu novost, iako ih je u novije vrijeme modernih tehnoloških čuda nakon planetarne popularnosti konzole Nintendo Switch u percepciju javnosti dodatno plasirao Valveov uređaj Steam Deck kao visokobudžetni handheld PC.

Da industrija videoigara neće stati na Steam Decku kao moćnom PC uređaju/konzoli u pokretu na kojemu radi jedna golema kompanija kao što je Valve – govori i činjenica da je sada i Logitech stupio na scenu visokobudžetnih handheld PC uređaja i konzola. Tako stiže vijest da Logitech u suradnji s kineskom megakorporacijom Tencent radi na vlastitom handheld uređaju, ali ne bilo kakvom, već onom koji će podržavati mogućnost igranja u cloudu te ćemo na njemu igrati AAA igre i za PC i konzole

AAA igre u ruci, bez instaliranja

Iako u ovom trenutku o Logitechovom mini prijenosnom gaming uređaju ima malo informacija (još uvijek ne znamo niti kako izgleda), objavljeno je da će to biti dio njihova poznatog gaming brenda Logitech G te da bi trebao izaći krajem ove godine. S obzirom na to da Logitech i Tencent naglasak stavljaju na cloud gaming, to znači da sami hardver vjerojatno neće ni trebati biti pretežito snažan jer će fokus biti na igranju “iz oblaka“.

To potvrđuje i Logitech u popratnom blogu, ističući kako će njihov cloud gaming handheld uređaj koristiti podatkovne centre i servere za streamanje igara direktno na uređaj, a samim time neće biti potrebe ni za skidanjem niti instaliranjem PC i konzolaških igara. “Umjesto toga, igre se renderiraju i igraju na udaljenim serverima, a korisnici s njima komuniciraju lokalno na svojim uređajima“, dodaje Logitech.

Iz Tencenta kažu da su se na partnerstvo s Logitechom odlučili jer je to danas vodeći brend u izradi gaming opreme te da će Logitechov handheld uređaj pomaknuti granice u sferi gaming uređaja

Suradnja s Xboxom i Nvidijom

Nastavno na to, Tencent i Logitech u popratnom blogu ističu kako u izradi svog handheld cloud gaming uređaja blisko surađuju s kompanijama Microsoft i Nvidia. Tako je otkriveno i da će taj uređaj službeno podržavati i integrirati postojeće cloud gaming usluge Xbox Cloud Gaming i Nvidia GeForce Now, što bi značilo da će Logitechov handheld PC/konzola već u startu imati na stotine i stotine postojećih i novih popularnih AAA igara svih žanrova. Značajan je to novi korak naprijed prema budućnosti cloud gaminga i igranja visokobudžetnih tehnički i grafički zahtjevnih igara u pokretu, na malim ručnim uređajima i to bez ikakve potrebe za instaliranjem.

Zbog suradnje s Xboxom ujedno je to i nešto najbliže što trenutno može biti handheld konzoli Xbox, a da je ujedno i ručni gaming PC, no interesantno je primijetiti kako se zasad nigdje ne spominje Sony, pa ostaje za vidjeti hoće li Logitechov uređaj imati nekakvu podršku za streaming usluge s PlayStationa.

Kao jedna od vodećih globalnih platformi za razvoj, izdavanje i izradu igara, Tencent Games je bio na čelu inovacija i zato smo s njima sklopili partnerstvo“, rekao je Ujesh Desai, generalni direktor Logitecha G te zaključio: “Kao nekome tko je odrastao igrajući videoigre, ideja o mogućnosti streamanja i igranja AAA igara gotovo bilo gdje mi je super uzbudljiva i jedva čekamo svima pokazati na čemu smo radili”.

Konkretnije informacije o Logitechovom “game changeru” i novoj handheld cloud streaming konzoli/PC-ju, uključujući i zasad neotkrivene podatke o njegovom izgledu, dimenzijama, cijeni i datumu izlaska, očekujemo u narednim mjesecima