Vani je najnovija verzija VR headseta HTC Vive, koja dolazi s prednjom kamerom. Na HTC Viveu trenutno radi Valve, a nova prednja kamera trebala bi pomoći korisnicima headseta da lakše vide stvarni svijet dok su u onom virtualnom.

Najnoviji development kit za Vive zove se Vive Pre, i trebao bi biti udobniji za nositi i malo manji. Neće biti dostupan široj javnosti, ali HTC Vive koji ćemo svi moći nabaviti od travnja sadržavat će neke osobine i tehnologije koje ima Vive Pre.

Među njima je i prednja kamera, koja može služiti kao svojevrsna špijunka kada igrač želi vidjeti što je ispred njega bez skidanja headseta. Postojanje prednje kamere također otvara mogućnost uključivanja stvarnih, fizičkih elemenata u virtualni prostor, što bi dovelo do mješavine proširene stvarnosti (augmented reality) i VR-a, nekako slično kao što bi to trebao raditi Microsoftov HoloLens.

Što se tiče kontrolera za HTC Vive, i oni su doživjeli nekoliko preinaka, uključujući poboljšanu ergonomiku, mekanije rubove i bolju izbalansiranost, a od sada ih pokreću punjive baterije koje traju oko četiri sata.

HTC Vive je originalno trebao biti pušten u slobodnu prodaju prošle godine, ali njegov izlazak je nedavno otkazan. Iz HTC-a su krajem prošlog mjeseca rekli da je dio razloga za odgodu izlaska Vivea “veliki tehnološki proboj”, i izgleda da se radilo upravo o Vive Preu.

Ako vas zanima kako izgleda hands-on iskustvo s Vive Preom, pogledajte video: