Još od kraja prošloga radnog tjedna, čitavi internet bruji o razvojnom studiju Sony Bend i njihovoj post-apokaliptičnoj open world zombi akcijskoj avanturi Days Gone, odnosno o nastavku Days Gone 2, kojega je studio predložio Sonyju još nakon lansiranja prvog nastavka.

Nažalost, kako je prenio portal Bloomberg prošloga petka, Sony je tada odbio prijedlog da Sony Bend napravi Days Gone 2. Kako ističe Bloombergov Jason Schreier, iako je prva igra bila profitabilna, njezin razvoj bio je dug, a ocjene kritike bile su miješane, stoga razvoj nastavka Sony nije smatrao isplativom opcijom. Zato su studiju Sony Bend zadali zadatak izrade nove igre Uncharted pod nadzorom studija Naughty Dog, originalnog tvorca tog serijala, dok je drugi dio studija dobio zadatak pomoći Naughty Dogu na izradi nove multiplayer igre.

Jedan dio osoblja nije bio zadovoljan time, uključujući i voditelje studija, te su se pribojavali da će s vremenom trajno postati dio Naughty Doga. Mnogi su zaposlenici Benda tada napustili studio, dok su drugi, visoko pozicionirani, tražili da ih Sony makne s novog Uncharteda. Taj zahtjev im je odobren te sada rade na vlastitoj novoj igri. No, među zaposlenicima koji su već napustili Sony Bend, nalazi se i direktor igre Days Gone, Jeff Ross. On je ove nedjelje sudjelovao u video intervjuu kojega vodi David Jaffe, nekadašnji Sonyjev dizajner i kreativni direktor igara kao što su originalni serijal God of War i Twisted Metal. Ross je tako u Jaffeovom intervjuu ponudio nešto više informacija o Days Gone 2, potvrđujući da je Bend u jednom trenutku, ubrzo nakon lansiranja prve igre, službeno Sonyju iznio ideju za nastavak. 

Osim što smo saznali da je Days Gone 2 trebao imati multiplayer komponentu i biti kooperativna igra s dijeljenim univerzumom, Ross zapravo nije direktno potvrdio da je igra u potpunosti otkazana, već da se Sonyju u tom trenutku ideja nastavka nije svidjela, upravo zbog činjenice što prvi Days Gone nije ostvario profit koji je Sony htio, unatoč tome što je najprodavanija igra u povijesti studija Sony Bend.

Ross u intervjuu ističe da su igrači odlično prihvatili igru, naročito nakon što su inicijalni bugovi i tehničke teškoće kasnije ispravljeni, no ugledu igre naškodile su inicijalne recenzije kritičara, što je bilo dovoljno da se donekle negativna informacija prenese dalje i dođe natrag do Sonyja. No, neke stvari očigledno se mijenjaju s vremenom. Već smo svjedočili slučajevima da PlayStation ekskluzive dolaze na PC, tamo ostvare fenomenalan uspjeh i dodatno privuku mnoštvo igrača. Ove veljače saznali smo da Days Gone dolazi na PC te da će nakon njega uslijediti i niz drugih Sonyjevih ekskluziva.

Što se tiče potencijalne svijetle budućnosti za Days Gone 2 i hoće li Sony Bend ipak dobiti priliku napraviti nastavak svoje post-apokaliptične zombi avanture, direktor igre Jeff Ross u intervjuu zaključuje: Nikad ne reci nikad za bilo što, ali…možda ne baš sada. No, zato baš sada Days Gone možete preuzeti besplatno u sklopu ovomjesečne ponude u pretplati PS Plus, ukoliko ju imate. Igra je tako, osim za PlayStation 4, dostupna i za PlayStation 5 i to uz poboljšane vizuale, dinamičnu 4K rezoluciju i 60FPS-a.