Ovog listopada proslavili smo godinu dana od izlaska PlayStation VR-a. PlayStation je, po izbacivanju vlastitog VR-a na tržište, možda malo zakasnio za konkurencijom, ali u retrospektivi imao je najbogatiji katalog igara od svih uređaja na launchu, a činjenica da u PSVR-u možete uživati i na običnim konzolama PS4 bez nadograđivanja na PS4 Pro, značila je da je bio iznimno pristupačan velikom broju korisnika. Naravno, generalno niža cijena uređaja te poznati PlayStationov fokus na kvalitetu i probrani sadržaj doprinijeli su privlačnosti PlayStation VR-a korisnicima. Naravno, samo po sebi uređaj je beskoristan bez dobrih igara, a u nastavku saznajte u kojim smo igrama najviše uživali u PSVR-u proteklih godinu dana.

1. SuperHot VR

SuperHot VR

Kao što možete vidjeti u našem video prilogu posvećenom PSVR-u, u kojem smo zaigrali upravo SuperHot, bilo nam je jako zabavno. SuperHot je jedna od onih igara koja ima odličnu ideju i fantastično funkcionira u 2D-u, no prelaskom u VR igra je dobila sasvim novu dimenziju. Vrijeme stoji kada i vi, a najmanji pokret će rezultirati neprijateljskim kontrareakcijama što je posebno zabavno čak i kada vam je sigurna smrt zagarantirana jer pokušaj bilo kakvog izvijanja nekad jednostavno dođe pola sekunde prekasno. S druge strane, SuperHot VR idealan je da ispuni vašu želju postati akcijskim junakom jer malo koja stvar podsjeća na kasne ’80-e i rane ’90-e kao dual-wildanje uzija i šiljenja svega što se nađe ispred, iznad i oko vas. Također, ako vam ponestane metaka uvijek možete nekog pogoditi pepeljarom posred čela što je podosta epski osjećaj. Provjerite kako SuperHot VR izgleda u AKCIJI!

2. Batman: Arkham VR

Batman: Arkham VR

Nakon što smo bili Batman u četiri igre serijala Arkham, naravno da je došao red da “Budemo Batman” i u VR-u. Arkham VR ekskluzivan je za PSVR, a ispunit će sve vaše snove o oblačenju maske i plašta najpopularnijeg superheroja (svaka čast svim drugim superherojima i neovisno o fanboy preferencijama, mislim da se možemo složiti kako je Batman objektivno najpopularniji) i bivanja najboljim detektivom na svijetu. Akrham VR najviše se fokusira upravo na Batmanove detektivske sposobnosti pomoću kojih će rješavati misterij dostojan i duže igre, no osim glavne priče za odlično iskustvo Arkhama pobrinula se hrpa detalja koji će oduševiti sve fanove Batmana.

3. Resident Evil 7

Resident Evil 7

Osim što je Resident Evil 7 vratio svježinu u serijal kojem je to bilo potrebno, također je vratio strah u serijal. Potom se neki biserko dosjetio da bi cijelo iskustvo bilo još stravičnije u VR-u i bio je u potpunosti u pravu. Horor dobiva u potpunosti novu dimenziju kada ga doživljavate s headsetom na glavi, a ako ste mislili da je VR samo prolazan trend drznite se zaigrati Resident Evil 7 na PSVR-u. Sami. U mraku. Usred noći. U napuštenoj kleti u Zagorju.

4. Until Dawn: Rush of Blood

Until Dawn: Rush of Blood

Prije nego što su svi kolektivno napunili gaće zbog Resident Evila 7, igračima na PSVR-u je strah u kosti unio Until Dawn: Rush of Blood. Radi se o spin-offu odlične teen-slasher ekstravaganze Until Dawn iz 2015. godine, a iako nema puno poveznica s originalnom igrom (izuzev imena) zajednička im je fantastična sposobnost da se smrznemo od straha. Rush of Blood provodi igrače kroz sve klišejske horor ambijente, uz malu napomenu kako se ne radi o “haha, kakav treš klišej” već o “AAAAAAA klišej je klišej s razlogom AAAAAAA strah me AAAAAAAA klaunovi.” Zabavna vožnja u svakom slučaju.

5. RIGS Mechanized Combat League

RIGS Mechanized Combat League

Ako ste nekim čudom pomislili da je VR namijenjen samo “iskustvima” koja su više dobra prezentacija nego “prave igre”, slobodno skoknite do PS Storea preko vaših konzola i ako ste pretplatnik na PS Plus besplatno skinite (učinite to do 7. studenog i prije nego ga skinu iz ponude) i zaigrajte RIGS. Radi se o prvoj kompetitivnoj igri na PlayStation VR-u koja je “čudan spoj sportskog natjecanja i FPS deathmatcha te savršen naslov za demonstraciju mogućnosti PlayStation VR-a”. Obilje različitih Rigova kao i dobar sustav borbe pobrinut će se da pucačine iskusite na sasvim nov način.

 

Osim što smo vam htjeli prikazati neke od trenutno najzanimljivijih igara dostupnih na PSVR-u, gameri uvijek vole gledati u budućnost stoga u nastavku saznajte PSVR naslove koje najviše iščekujemo u narednim mjesecima.

1. The Inpatient

The Inpatient

Evo nas opet u Until Dawnovom dvorištu! The Inpatient je prequel smješten u Blackwood Sanatorium gdje se odvijao dobar dio Supermassive Gamesovog horor hita iz 2015. godine. Iako su nas Rush of Blood i Resident Evil 7 dobro pripremili, horor u VR-u nikad nije izgledao toliko stravično kao u The Inpatientu. Apsolutno jedva čekamo.

2. Raw Data

Raw Data

U trenutcima pisanja ovog teksta izlazak Raw Data na PSVR-u udaljen je svega nekoliko dana, svi zaljubljenici u virtualnu stvarnost imaju zaista mnogo razloga veseliti se igri Raw Data. Očekuje nas uzbudljiva narativna kampanja, kooperativni mod igranja te PVP. Jedva čekamo preuzeti ulogu nad jednim od četiri posebna operativca sa specifičnim sposobnostima u ovom znanstveno-fantastičnom VR spektaklu.

3. Zone of the Enders: The 2nd Runner – Mars

Zone of the Enders: The 2nd Runner – Mars

U proljeće 2018. stiže nam remake Konamijevog hita iz 2003. godine kojeg je producirao Hideo Kojima. Osim što ćete ga moći zaigrati i s poboljšanim teksturama u 4K, Konami nam za borbe mechova sprema kompletnu VR podršku što nas jako veseli!

4. DOOM VFR

DOOM VFR

Jedna od najboljih, ako ne i najbolja pucačina prošle godine na PSVR-u? Ne trebamo ni trošiti riječi. Hvala, može! Čim čim prije, tim tim bolje.

5. Skyrim VR

Skyrim VR

Ako vas mogućnost prelaska legendarnog Skyrima u VR-u ne privlači (budući da ste igru već zasigurno prešli u svim mogućim formatima), samo znajte da istraživanje skrivenih tamnica poprima sasvim novu dimenziju kada se naoružate magijom te trčite uokolo kao manijak vičući.

Za kraj još jednom podsjećamo kako smo i mi nedavno zaigrali, možda i najzabavniju PSVR igru, SuperHot VR!