Američki lanac gaming dućana GameStop na svojim je stranicama objavio “službene” specifikacije nadolazeće Sonyjeve konzole PlayStation 5. Stranica je u međuvremenu uklonjena s interneta te joj više nije moguće pristupiti, čak ni putem Wayback Machinea. U opisu stranice s ponudom PlayStationa 5 stajala je obavijest: “Dok svijet nestrpljivo očekuje prvi pogled na hardware PlayStationa 5, Sony je otkrio što se nalazi ispod “haube”, a snage doista ne nedostaje”.

Napominjemo da su specifikacije koje ćete pročitati potpuno neslužbene i pitanje je postoje li isključivo radi popunjavanja praznih rubrika ili nekog drugog razloga. Dok se Sony i službeno ne oglasi, držat ćemo ih samo kao glasine, a PlayStation 5 bi tako po pisanju GameSpota trebao dolaziti uz:

  • Full 8K TV support
  • Bespoke 8-core AMD chipset
  • 3D Audio
  • SSD pohranu
  • Backwards kompatibilnost s PS4 igrama/PSVR hardwareom
  • Ray tracing podršku

Screenshot prikazuje opis PlayStationa 5 na stranicama GameStopa prije nego što je uklonjen. Nažalost, trenutno nije dostupna bolja kvaliteta screenshota.

Dio značajki već je spomenut od Sonyja u ovom ili onom kontekstu, ali bez službene potvrde “kao sada”. PlayStation 5 trebao bi igračima omogućiti uvid u in-game događaje već iz samog glavnog izbornika i to bez pokretanja igre, ali i direktan uvid u multiplayer matcheve koji su dostupni, odnosno popis misija koje smo odradili u singleplayer modu. Prema gore vidljivim specifikacijama očekuje nas vrlo zanimljiv “rat” next-gen konzola, no, je li bilo za očekivati drugačije? 

Istovremeno, zanimljivo je primjetiti da unatoč glasinama koje kruže o backwards kompatibilnosti PlayStationa 5 sa svim prošlim generacijama konzola PlayStation, iste padaju u vodu jer će PlayStation 5 podržavati isključivo igre s PlayStationa 4. Naravno, ako je vjerovati GameStopu.

I dok u Sonyju i dalje zagonetno šute, od Microsofta smo već saznali većinu specifikacija njihove next-gen konzole Xbox Series X.