Kao što je početkom travnja i bilo najavljeno, Gearbox Software – poznati i proslavljeni studio koji nam je donio hvaljeni i otkačeni FPS serijal Borderlands – jučer je održao posebni livestream event putem kojega je po prvi puta ikad prikazana hrpetina gameplaya njihove nadolazeće i iznimno očekivane igre Borderlands 3. Sami livestream trajao je oko sat vremena te je osoblje studija Gearbox uživo na pozornici igralo igru, kako solo, tako i kooperativno. Cijelu ceremoniju ponovno je vodio direktor studija Randy Pitchford uz prigodne komentare, a na kraju svega prikazan je i trominutni sažetak kroz prigodni gameplay trailer – za sve one koji nemaju vremena za sat vremena gameplaya. 🙂 U nastavku saznajte što sve novoga treći nastavak donosi u serijal i zašto će biti poseban. No, prije toga – trominutni trailer!

Hub, lokacije i likovi

Glavni hub je ovoga puta svemirski brod imena Sanctuary III u kojem ćemo susretati druge NPC-e, ali i pomoću njega putovati na razne planete

Za početak – lokacije. Kao što smo i pisali krajem ožujka kad je službeno najavljen Borderlands 3 putem reveal trailera, u početku nije bilo jasno hoće li radnja ostati na planetu Pandori, budući da je u traileru pisalo da ćemo istražiti ”nove svjetove”. Gearbox je to sada napokon razjasnio. Po prvi puta u serijalu, Borderlands 3 napušta Pandoru i njezin mjesec te se hub grad poznat kao Sanctuary premješta na ogromni svemirski brod imena Sanctuary III, pomoću kojega ćemo putovati na brojne druge planete i istraživati. Kao u klasičnim primjerima putovanja svemirskim brodom, na mostu broda birat ćemo destinacije na koje želimo ići i spuštati se na planete tijekom igre, a same planete i okoline zaista će se uvelike razlikovati, od pustinja, ogromnih gradova prepunih nebodera i neonskih svjetala, pa do područja prekrivenih močvarama i jezerima. Osim toga, naš glavni hub i svemirski brod Sanctuary III, kako i priliči jednom hubu, bit će mjesto na kojem ćemo susretati brojne druge likove i poznata lica iz prethodnih igara čitavog serijala, poput Moxxi i Sir Hammerlocka, a tu će biti i Crazy Earl i njegov dućan Black Market putem kojega ćemo kupovati nadogradnje kao i u prethodnim igrama.

Također, iako vjerojatno nitko nije ni sumnjao, u trojci se vraća i čitava plejada drugih od prije poznatih likova, pa smo u prikazu gameplaya imali prilike vidjeti da ćemo ponovno surađivati s likovima kao što su Lilith, Maya, Zer0, Mordecai i drugi, a od samog početka igre s nama će biti dobri stari Claptrap, u svoj svojoj (napornoj ali i dalje smiješnoj) robotskoj slavi. Kad smo već kod dobrih starih znanaca, otkriveno je i s kime ćemo igrati u trojci, odnosno koji su to novi Vault Hunteri čije ćemo uloge preuzimati. Amara the Siren je prva od četvero protagonista kroz čiju nam je perspektivu Gearbox prikazao svjež gameplay Borderlandsa 3, a osim nje, moći ćemo igrati i kao Zane the Operative, Moze the Gunner i FL4K the Beastmaster. Naravno, Borderlands 3 će imati online co-op u četvero pa ćemo imati priliku u timu imati svih četvero likova, ali moći ćemo igrati i solo u offline modu.

Ponovno na raspolaganju imamo četiri igriva lika, svaki sa svojim prednostima i posebnim sposobnostima koje su međusobno komplementarne

Skillovi, co-op i loot

Svaki od igrivih likova, kao i dosada, predstavlja jednu klasu, a vezano uz to, Borderlands 3 će imati iznimno detaljne i potpuno prerađene skill treejeve u odnosu na prethodne nastavke. Naime, svaki igrivi lik imat će tri akcijske vještine između kojih ćemo na samom početku birati jednu, a tijekom igre ćemo ih mijenjati, nadograđivati i razvijati. Ono što je direktor studija Randy Pitchford posebno naglasio je činjenica da ćemo za svaku akcijsku vještinu s vremenom otključavati augmentacije koje će svakom igraču omogućiti dodatnu customizaciju i prilagodbu svom načinu igre, što će, kako kaže Pitchford, dovesti do toga da će svaki igrač zasigurno imati potpuno različiti build, čak i ako dva igrača u timu odaberu istoga lika.

Što se samog loota tiče, Gearbox i dalje stoji pri tome da nas u Borderlandsu 3 očekuje milijarda pušaka, sve s nasumično generiranim svojstvima, statovima i značajkama, a u sat vremena gameplaya mogli smo napokon vidjeti i puške s nogama u akciji! Sama ideja zapravo je dosta jednostavna i efektivna, a radi se o tome da ćemo puške određenih proizvođača moći bacati u bitku, a one će trčati po terenu, pratiti neprijatelje i pucati na njih, glumiti turrete ili eksplodirati. Mogućnosti su beskrajne, a situacija zaista može postati kaotična kad se igra kooperativno, pa različiti igrači koriste različite puške s nogama.

Koliko god simpatično zvučalo, moramo priznati da smo prošloga mjeseca prilikom najave pušaka s nogama bili pomalo skeptični, no nakon viđenog gameplaya, ideja jednostavno funkcionira!

Kad već spominjemo kooperaciju i loot, Borderlands 3 će biti poseban i po još jednoj izrazito bitnoj stavci, a to je takozvani “loot instancing“. Naime, za razliku od prethodnih nastavaka u kojima je u kooperativnoj igri loot imao samo jednu instancu za sve igrače pa su se svi morali “boriti” tko će ga prije zgrabiti, u Borderlandsu 3 svaki igrač ima svoju instancu loota koji može skupiti sam, bez da mu ga drugi igrač otme. To znači da će svaki igrač imati različit loot, a u gameplay prikazu mogli smo vidjeti i da će se loot skalirati po igračevom levelu. No, ukoliko ste, pak, zagriženi fan starog načina igranja i jednog loota za sve, sustav loota u Borderlandsu 3 imat će i takozvani “classic mode” koji ćete moći uključiti da kooperativna igra i loot budu isti kao i u prethodnim nastavcima. Također, treba napomenuti da će skaliranje prilikom kooperativne igre, osim na loot, biti primijenjeno i na same igrače, pa će tako igrač s puno višim levelom prilikom igranja s igračem nižeg levela biti balansiran tako da ne bude prejak.

Kontrole i druga gameplay poboljšanja

Borderlands 3 će imati “loot instancing” gdje svaki igrač ima svoju instancu loota koji može skupiti sam, bez da mu ga drugi igrač otme, no ukoliko vam se to ne sviđa, postoji i “classic mode”

Od drugih gameplay poboljšanja i novosti, ne smijemo zaboraviti spomenuti i potpuno nove i osvježene kontrole. U Borderlandsu 3, osim trčanja i klasičnog skakanja, sada postoji i mogućnost penjanja na površine (“mantle”), kao i klizanja ili uklizavanja (“slide”), čime su sami gameplay i kretanje vašeg lika naizgled puno fluidniji i slobodniji, a mnoge će to na prvu potencijalno podsjetiti na Titanfall 2 ili pak Apex Legends, što uopće nije loše. Samo oružje također je dobilo brojna gameplay poboljšanja i novosti, pa će tako većina oružja imati i dva moda pucanja (alt fire), što donosi inovacije u samu borbu i doprinosi raznovrsnosti prilikom napucavanja s hrpetinom protivnika.

Zaista, novi jednosatni gameplay reveal otkrio je kako Borderlands 3 sa sobom donosi izrazito puno novosti u serijal, što je definitivno ugodno iznenađenje, a sitnica i detalja ima toliko da smo ih i zaboravili sve nabrojati. No, za kraj, evo još nekoliko detalja koje smatramo bitnima za spomenuti: ovoga puta, osim drugih igrača i NPC-i (poput Lilith i Claptrapa) vas mogu oživljavati kad padnete u borbi, a i vi njih; cover sustav je poboljšan i u igri postoje uništivi zidovi (što vrijedi i za vas i za neprijatelje); igra će nuditi izrazito visoku razinu customizacije gotovo svega (od likova, oružja, sposobnosti i vozila, pa sve do vaše vlastite sobe koju ćete imati u hubu, odnosno na svemirskom brodu). Posljednja stvar koju ćemo istaknuti, a koju je direktor Gearboxa Randy Pitchford posebno naglasio je da igra neće imati mikrotransakcija (izuzev onih kozmetičke prirode), ali definitivno će imati DLC-e koji će dolaziti kasnije i koji će se plaćati.

Pored glavnih negativaca – streamerskih blizanaca zvanih Troy i Tyreen Calypso (“The Calypso twins”), očekuje nas hrpetina još interesantnijih i još smješnijih boss borbi

Za kraj, podsjećamo da Borderlands 3 izlazi 13. rujna 2019. za PC, PlayStation 4 i Xbox One (uz napomenu da će na PC-ju imati vremensku ekskluzivu na platformi Epic Games Store). Nakon svega rečenog, zasigurno ima nešto što smo propustili i izostavili, jer veliki gameplay reveal Borderlandsa 3 bio je doslovno krcat detaljima i informacijama. Stoga savjetujemo da sami pogledate čitavi Gearboxov livestream u nastavku ovoga teksta i uživate u gotovo sat vremena čistog gameplaya i Borderlands ludila, akcije i humora.